Naslovnica BiH Reakcija iz DF-a: Osuđujemo nacistički napad HNS-a na Dervu Sejdića

Reakcija iz DF-a: Osuđujemo nacistički napad HNS-a na Dervu Sejdića

Demokratska fronta osuđuje nacistički i rasistički napad na Dervu Sejdića, a koji je izvršen od strane takozvanog HNS-a, navodi se u saopštenju iz ove stranke.

– Gospodin Dervo Sejdić kao i ostali građani Bosne i Hercegovine romske nacionalnosti, kao Jevreji i drugi, po presudama Evropskog suda za ljudska prava, ima pravo, ali nažalost još uvijek ne i mogućnost da osim što bira, bude i izabran na bilo koju funkciju na koju bi se kandidirao.

Diskreditirajuća je i uvredljiva poruka tzv. HNS-a upućena kroz pitanje gospodinu Sejdiću. U demokratskoj državi koja poštuje međunarodno pravo građanina bilo koje nacionalnosti ima pravo birati drugi građanim bilo koje nacionalnosti.

Samo u nacističkim vizijama politike koja njeguje naslijeđe Udruženog zločinačkog poduhvata, to nije tako nego obrnuto. Stoga pozivamo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici da odlučno podrže provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i da odlučno osude nacističku politiku tzv. HNS-a i HDZ-a, zaključuje se u saopštenju Demokratske fronte.