Naslovnica Globus Region u šoku zbog fotografije tinejdžera: Pozirao nasmijan s obješenom mačkom

Region u šoku zbog fotografije tinejdžera: Pozirao nasmijan s obješenom mačkom

Fotografija na kojoj tinejdžer iz Srbije u rukama drži o kanap obješenu mačku zgrozila je sve koji su je vidjeli na društvenim mrežama.

Dječak N. K. pozira s osmijehom, piše portal Espreso.rs. Pored svog imena na Instagram profilu, koji je naprasno ugasio, bilo je navedeno da je lovac i bile su okačene mnoge fotke s mrtvim životinjama. Iako je nejasno je li N. K. pronašao kanapom zadavljenu mačku i onda pozirao ili je doprinio njenom ubistvu, korisnici društvenih mreža su ljuti i pitaju se šta rade roditelji takvog djeteta i kakve mu to vrijednosti usađuju.

Psihologinja Aleksandra Janković podsjeća da je maltretiranje životinja krivično djelo i da bi u ovom slučaju odgovornost trebalo da snose roditelji, naročito jer na nekim slikama dijete drži pušku.

– Sve i da ovaj dječak nije ubio mačku lično, nego samo nasmijano pozirao pored mrtve obješene životinje, to vrlo zabrinjava jer pokazuje da nema nikakvu emociju prema situaciji. Očigledno je da postoji neki agresivni naboj kod njega i ideja da je svoju agresivnost opravdano ispoljavati. Neki će reći: “Pa šta, to je samo mačka”, ali tako obično počinje. U biografiji onih koji su kasnije ubijali uvijek ima faza s mučenjem i ubistvom životinja, koja počinje još od djetinjstva. Ovim se definitivno treba pozabaviti – rekla je Janković za “Kurir”.

Sve češće muče životinje

Ubijanje i maltretiranje životinja, ali i hvaljenje time na društvenim mrežama postalo je sve češće. Osim trovanja, psima i mačkama se sijeku šape, muče ih i zlostavljaju na najbrutalnije načine. Zakonom je propisano da se čovjek koji ubije, povrijedi, muči ili zlostavlja životinje kažnjava novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ukoliko se povređivanje odnosi na zaštićene životinjske vrste, u Srbiji prijeti zatvorska kazna do tri godine.