Naslovnica Globus „Ribar sam 27 godina i nikada nisam video ovo“: Otkrio šta je...

„Ribar sam 27 godina i nikada nisam video ovo“: Otkrio šta je crna kugla koju je ugledao u vodi

U početku nije znao šta bi to moglo da bude

FOTO: DAG RYDLAND

Norveški ribar se iznenadio kada je ugledao veliku i crnu loptu na površini mora, prenosi Danas.rs

Pošto je bio prilično udaljen od nje, u početku nije znao šta bi to moglo da bude. Kada mu je prišao, shvatio je šta je.

Norveški ribar je na površini mora video leš kita u kome je bio zarobljen gas.

Mislio je da će telo eksplodirati, a u tom trenutku nije želeo da mu bude blizu.

Dag Ridland kaže da su ga videli u pet sati. Tada je bio mrak, ali na povratku sa pecanja, pet sati kasnije lopta je bila skoro na istom mestu.

„Prišli smo bliže da vidimo šta je, ali smo bili udaljeni oko 100 metara. Pazio sam na to da bi on mogao da eksplodira, ili da će nam se propeler zaglaviti u mrežama, pa nismo prilazili bliže“, kaže ribar.

„Moglo bi se reći da živim u svetu kitova. Ja sam ribar 27 godina i video sam mnogo kitova, živih i mrtvih, ali nikada ovako nešto. Očigledno je jeo mnogo ribe pre nego što je umro od nadimanja.“, rekao je Dag.

Tiu Simila, istražuje kitove već godinama i posetila je truplo kita. Ona radi za Vhale 2 Sea. „Vozili smo se oko njega, ali ne blizu. Izgleda kao da će eksplodirati svakog časa.“ Ona objašnjava za NRK.NO da s vremena na vreme vide mrtve kornjače u okolini, ali da ovako nešto nisu skoro videli.

Ako neko napravi rupu u stomaku trupla, u ovom stanju, sigurno će ekplodirati , rekao je za norveške medije Nils Ojen, koji već godinama istražuje grbave kitove i radi na Institutu za istraživanje mora. „Bakterijski procesi unutar kita proizvode kiseonik i druge gasove, a onda on postaje naduven. Ako ga struje donesu blizu obale i tamo ekplodira, to će biti problem. Jer, znate, taj miris je jako daleko od parfema“, rekao je profesor.