Naslovnica Visoko Saopćenje Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama povodom Kurban bajrama

Saopćenje Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama povodom Kurban bajrama

Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama poziva građane, koji namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana, da poštuju preporuke Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Preporuke se odnose na:

– zdravstveno stanje životinja;

– na dobru organiziranost kako bi se proces klanja i podjele obavio što brže da ne bi došlo do kvarenja mesa zbog visokih temperatura;

– adekvatno zbrinjavanje nejestivih i neupotrebljivih dijelova kurbana kako nalažu vjerske i zdravstvene procedure koje su kompatibilne.

Pozivamo ustanove i organizacije, koje primaju kurbansko meso, da poštuju preporuke Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, da pripreme svoje prostorije i mjesta za skladištenje mesa uz osigurane zdravstvene uvjete.

Pozivamo gradsku sanitarnu inspekciju da vrši pojačan nadzor u poštivanju preporuka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u vezi zdravstvenog stanja životinja,klanja kurbana, ispravno odlaganje kurbanskih koža, zbrinjavanje nejestivih ostataka i mesnog otpada a posebno vršiti nadzor u ustanovama i organizacijama gdje se donose veće količine kurbanskog mesa i da li se to obavlja uz ispunjavanje zdravstvenih uvjeta koje nalaže postojeća zakonska regulativa.

KOMISIJA ZA ODNOSE SA VJERSKIM ZAJEDNICAMA