Naslovnica BiH SDA traži ograničavanje rasta plata funkcionerima, a ranije glasali za povećanje

SDA traži ograničavanje rasta plata funkcionerima, a ranije glasali za povećanje

SDA je pripremila zakonsko rješenje koje bi onemogućilo rast plata visokim funkcionerima na nivou BiH. Cilj zakonskog rješenja, za koje traže podršku HDZ-a i SNSD-a i Osmorke da se značajno povećaju najniže plate, srednji rang da bude povećan, ali ne u jednakom iznosu, a da najviše plate ostanu na dosadašnjem nivou. Za onemogućavanje rasta plata visokim funkcionerima, ali i smanjenje plata, zalagao se ranije i poslanik Naše stranke u PSBiH Damir Arnaut. Podsjetimo, poslanici SDA u prošlom mandatu su glasali za ovo povećanje.
“Znate da je po predloženom nacrtu budžeta Savjeta ministara predviđeno povećanje osnovice za obračun plate zaposlenih u institucijama na iznos od 630 KM, što bi, kad bi se ta osnovica primijenila na sve one koji primaju platu iz budžeta BiH, došlo bi do povećanja iznosa za one koji imaju visoke koeficijente”, rekao je poslanik SDA u PS BiH Šerif Špago.

Špago podsjeća da najveći koeficijent imaju članovi Predsjedništva, te podsjetio da je prethodnih godina postojala inicijativa da se ograniči rast plata funkcionerima.

“Imajući u vidu da ima ona ustavna odredba da se tokom mandata ne mogu smanjiti plate funkcionerima, mi smo pripremili prijedlog izmjena zakona kojim predlažemo da sve osobe sa koeficijentom od 1,20 do 3,99 dobiju povećanje plate u punom iznosu, sa 530 na 630KM i to se odnosi na preko 20.000 zaposlenika.

Špago dodaje da su tu higijeničari, državni službenici, policijski službenici i vojnici. Za koficijente od 4 do 55 iz SDA predlažu da dobiju povećanje koje je umanjeno, tu spadaju pomoćnici, sekretari i rukovodioci.

“Od 5,59 do 10 zakonom se predviđa da se umanji osnovica za obračun plate za 15 posto te da se na taj način ne bi došlo do povećanja plate zbog povećanja osnovice”, rekao je Špago.

On je podsjetio da bi se ovako omogućilo da najveće plate ne mogu rasti. Novim budžetom, za 2023. godinu previđeno je linearno povećanje plata zaposlenim u institucijama BiH, najviše novca će prema budžetu dobiti oni sa najvišim platama-funkcionerima 500KM.
Arnaut uputio amandman još u junu ove godine
Arnaut uputio je danas Amandman na Ustav BiH kojim bi se omogućilo smanjenje, a zabranilo povećanje, plata i drugih naknada funkcionerima u državnim institucijama.

Arnaut je u obrazloženju podsjetio da Ustav BiH sadrži anahronu odredbu da naknada za funkcionere u institucijama BiH, odnosno izabrane i imenovanje zvaničnike i njihove savjetnike, ne može biti umanjena za vrijeme trajanja njihovog mandata.

“S obzirom da su te iste institucije predložile i usvojile Budžet i prateće akte kojima se u jeku globalne finansijske krize njihova primanja povećavaju i do 500 KM mjesečno, a vojnicima i policajcima samo 80KM, neophodno je amandmanski djelovati na Ustav BiH i umjesto sadašnje zabrane smanjenja, zabraniti povećanje naknada funkcionera”, rekao je Arnaut.

On je optužio upravo SDA za ovo povećanje.

“A šta ćemo sa idućim mandatom, ne samo SDA-ovaca, već i vaših saveznika u ovom harčenju budžeta, SNSD-a, HDZ-a i DF-a. Jasno je da vas neće biti u ministarskim foteljama, ali će neki od vas uzeti poslaničke i delegatske mandate. I zamislili ste da iz opozicionih klupa naredne četiri godine primate ove uvećane plate? Uradit ćemo sve da do toga ne dođe. Dosta je SDA sadaka-politike. Dok sam ja u proteklih 8 godina ukinuo bijeli hljeb i komisijske naknade i time sistemski uštedio preko 10 miliona u budžetu, SDA i DF funkcioneri su se patetično, preko medija, te bez bilo kakvih provjera, navodno odricali raznih privilegija, od Bakirove otpremnine, preko Adilovog paušala, do Željkove jubilarne nagrade. A dotle su vaši koalicioni partneri Majkić, Čović, Bariša, i Nikola sa brojnim prikolicama isti taj novac uredno inkasirali. Lako je tuđim parama sadaku davati, ali mi ćemo ovo trajno i sistemski riješiti, u korist porodilja, invalida i drugih ranjivih kategorija” rekao je tada Arnaut.

Ko je sve glasao za povećanje plata?
Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta BiH je u oba čitanja izglasao Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu. Time je bilo predviđeno i povećanje plata ministrima i parlamentarcima za 500 KM. To je pod istom stavkom u budžetu koja podrazumijeva povećanje osnovice radnicima u državnim institucijama do 80 KM. Protiv je glasalo samo osam poslanika: Saša Magazinović, Zukan Helez, Nada Mladina, Nermin Nikšić, Predrag Kojović, Damir Arnaut i Mirjana Marinković-Lepić.