Marketing

Period kada proljeće prelazi u ljeto je upravo i period jagoda. Sezona berbe je počela i u visočkom naselju Srhinje, odakle nam dolaze nadaleko poznate srhinjske jagode.

„Mi imamo tradiciju, Visoko je poznato po mnogo čemu, od suhomesnatih proizvoda, rukotvorina od drveta pa tako evo i po srhinjskim jagodama. U posljednje vrijeme vremenske prilike su se jako pogoršale i to prilično utiče i na sam prinos jagoda. Mi smo ipak zadovoljni prinosima, nije to u stopostotnom kapacitetu kao što je ranije znalo biti, ali je naš kvalitet neupitan“ – priča nam Ferid Provalić iz Srhinja.

Zašto u Srhinju dobro uspijevaju odgovor je dala i struka. Svi mikroklimatski uvjeti su idealni, većina oranica su strukturno vrlo plodne sa blago kiselom reakcijom pH 4,6 – 6,4 i visokim procentom vlažnosti tla, što za uzgoj jagoda predstavlja vrlo povoljnu proizvodnu klimu. Proizvođači ističu da su zadovoljni proizvodnjom i prodajom, ali nažalost, poskupljenja su se odrazila i u ovom sektoru.

„Kupci su zadovoljni samim proizvodom i uslugom, ali mislim da je ovdje prije svega riječ o povjerenju koje smo mi gradili dugi niz godina, znaju da je to kvalitetan proizvod i da nema hemijske primjese na njemu“ – ističe naš sagovornik.

Tradicija kaže da se uzgajaju u ovom visočkom naselju od „Kulina bana“, pa sa generacije na generaciju do danas. Jedno je sigurno, najslađe su delikatese, bilo da radite kolače, džemove, slatka, ili pak ih jedete svježe, kvalitet je odličan a ukus tradicionalan.

Amra Čosić

visoko-rtv.ba