Naslovnica BiH Smrt Lane Bijedić će ostati misterija? Mobitel nije vodio do ubice, a...

Smrt Lane Bijedić će ostati misterija? Mobitel nije vodio do ubice, a sada slijedi 300 stranica

Prema saznanjima do kojih je došlo Oslobođenje, Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona će u narednom periodu donijeti naredbu o obustavi istrage jer nema dokaza da se u ovom slučaju radi o ubistvu
Danas su se navršile dvije godine otkako je u koritu rijeke Studenčice, ispod vijadukta u Zvirovićima, na granici Ljubuškog i Čapljine pronađeno tijelo 19-godišnje Lane Bijedić iz Mostara. Tijelo je našao lokalni ribar, a prema tragovima na mjestu događaja, posumnjalo se u nasilnu smrt. Pokrenuta je istraga u kojoj se pojavljivalo sve više pitanja, na koja odgovora nije bilo.

Trag do ubice

Prema saznanjima do kojih je došlo Oslobođenje, Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona će u narednom periodu donijeti naredbu o obustavi istrage jer nema dokaza da se u ovom slučaju radi o ubistvu.

– Posljednji prikupljeni dokazi navode da bi se u ovom slučaju moglo raditi o samoubistvu. Naredba o obustavi istrage se već piše i sadržavat će sigurno više od 300 stranica. Ukoliko se pojavi podatak na osnovu kojeg bi se istraga mogla nastaviti, to će i biti urađeno, kaže izvor blizak pravosuđu.

Lana je, podsjetimo, 6. oktobra 2019. godine trebala otputovati iz Mostara u Sarajevo na fakultet. Međutim, u popodnevnim satima je izašla iz kuće, kazavši majci da ide s prijateljicom na kafu. Više se nije vratila. Obdukcija je pokazala da je imala povrede po vratu i tijelu, za koje je vještak kazao da su mogle nastati davljenjem, te udarcima šakama, nogama ili tupim predmetom. Stoga je slučaj kvalifikovan kao ubistvo, a istraga se vodila protiv NN počinitelja.

Policija je po nalogu Tužilaštva, tokom provođenja istrage, saslušala veliki broj svjedoka, ali niko od njih nije dao iskaz koji bi razriješio misteriju Lanine smrti. Nije pomoglo ni vještačenje Laninog mobitela, za koji se sumnjalo da može dati trag do ubice. Telefon koji je otključan tek u Njemačkoj nije sadržavao informacije koje bi pomogle istražiteljima. Pažnju je privukla začuđujuća fotografija mjesta na kojem je tijelo nesretne Mostarke pronađeno napravljena s vijadukta Studenac.

Tužilaštvo ZHK-a je čak angažovalo Johna Clarka, forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glasgowu, koji je naveo da povrede koje su utvrđene na tijelu djevojke nisu mogle biti posljedica ljudskih udaraca, nego su posljedica udara tijela o tvrđu podlogu te da se radilo o padu s velike visine.

Podaci u telefonu

Nova obdukcija nije mogla biti ponovo rađena s obzirom na to da je Lanina majka njeno tijelo kremirala nedugo nakon obdukcije. Radeći na ovom slučaju, istražitelji su u njenom telefonu pronašli podatke da je pretraživala “kako se ubiti” i druge slične sadržaje koje je čak zapisivala u svom notesu koji je, također, bio predmet istrage. Podsjetimo, iz Tužilaštva su nakon prozivki u medijima da su navodno istragu vodili u pogrešnom pravcu kazali kako se neće oglašavati sve do donošenja konačne tužilačke odluke u ovom slučaju.

Tužilaštvo je čak angažovalo forenzičkog vještaka koji je naveo da su Lanine povrede posljedica udara tijela o tvrđu podlogu i da se radilo o padu s velike visine