Naslovnica Top vijesti Stevanović: Rimac nam je poslao svoje privatno mišljenje o Gavrankapetanoviću. Rasplet očekujemo...

Stevanović: Rimac nam je poslao svoje privatno mišljenje o Gavrankapetanoviću. Rasplet očekujemo u narendih 15 dana

Definitivno ćemo iskoristiti sve pravne mogućnosti, jer je naša odluka o izboru Gavrankapetanovića zakonita

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nije odstupio od svoje odluke kojom je prvorangirani kandidat Ismet Gavrankapetanović predložen za generalnog direktora najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

UO je donio taj stav, time se usprotivivši “odbijenici” ministra zdravstva Federacije BiH Nediljka Rimca za saglasnost na imenovanje poznatog sarajevskog ljekara na čelo ove ustanove.

Zaštititi integritet KCUS-a
Istovremeno je najavljeno da će privremeni Upravni odbor “poduzeti sve zakonom dopuštene aktivnosti kako bi zaštitio integritet KCUS-a, kao i dignitet svih članova Privremenog upravnog odbora”.

Šta to u praksi znači i ima li Upravni odbor način da odbrani svoju odluku i ozvaniči Gavrankapetanovića kao nasljednika Sebije Izetbegović na mjestu generalnog direktora KCUS-a, pitali smo člana UO-a Dragana Stevanovića?

“Definitivno ćemo iskoristiti sve pravne mogućnosti, jer je naša odluka o izboru Gavrankapetanovića zakonita.

U tom smislu, napravili smo prigovor koji ćemo uputiti Vladi Federacije BiH. Obavijestit ćemo i ministra Rimca o tome. Očekujemo da Vlada zatraži preispitivanje odluke ministra, jer je ona neosnovana.

Očekujemo očitovanje u narednih 15 dana”, kaže doktor Stevanović.

Član SDP-a potom obrazlaže na čemu Upravni odbor KCUS-a temelji stav da Rimac nije donio pravilnu odluku.

“Kao prvo, ministar nije donio rješenje kojim odbija dati saglasnost na imenovanje Gavrankapetanovića, on nam je poslao dopis u formi obavještenja.

A kad se daje prethodna saglasnost, piše se rješenje u kojem se navodi da se nešto ili odbija ili daje saglasnost, uz pouku o pravnom lijeku, odnosno da se žalba na rješenje može izjaviti ovom ili onom. To je pravni akt.

Analizirali dopis
Ovo što smo mi dobili nije pravni akt, nego privatno mišljenje ministra Rimca”, kaže Stevanović.

Dodaje da su članovi UO-a, analizirajući ministrov dopis, zaključili da nijedno od obrazloženja koje je dostavio nije osnovano.

“Obrazloženje koje je dao ni u jednoj tački ne stoji. Kao prvo, Gavrankapetanovićevo uvjerenje je pravno valjan dokument, zvanično je potvrđeno iz nadležne institucije.

Postdiplomski je također regularan, i za to je stiglo zvanično obavještenje.

I treća stvar je Stomatološki fakultet. Gavrankapetanović je izabran za profesora na Medicinskom fakultetu, to je stalno zvanje.

A gdje je sada raspoređen, to je političko pitanje, a ne stručno”, rekao je Stevanović.