Naslovnica Globus Svađa Saudijske Arabije i Emirata oko proizvodnje nafte

Svađa Saudijske Arabije i Emirata oko proizvodnje nafte

Plan Saudijske Arabije o produženju dogovora o smanjenju proizvodnje nafte izazvao je rijetku javnu svađu dva saveznika.
U rijetkoj javnoj svađi saveznika iz Zaljeva, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija našli su se u zavadi oko plana OPEC-a kojim se želi produžiti ograničenje proizvodnje nafte.

Saudijska Arabija bila je pokretač inicijative u OPEC-u da se proizvodnja nafte poveća za oko dva miliona barela dnevno od augusta do decembra 2021. godine, ali preostala ograničenja produže do kraja 2022. godine.

No, UAE se u nedjelju usprotivio, rekavši da bi produženje smanjenja proizvodnje nakon ranije utvrđenog roka u aprilu 2022. godine, bilo “nepravedno prema UAE-u”.

Emiratski ministar: Mi smo žrtvovali najviše
UAE tvrdi da je tržištu “prijeko potrebna veća proizvodnja“ sirove nafte nakon pada cijena i proizvodnje nafte prošle godine, jer je pandemija korona virusa pogodila putovanja i upotrebu energije.

OPEC-ovo smanjenje proizvodnje spriječilo je da se cijene još više sruše, ali prerano povećanje moglo bi potkopati oporavak cijena energije.

Na sastancima 13 članica OPEC-a i 23 člana organizacije OPEC+ nije bilo dogovora o promjenama u proizvodnji nafte.

Ublažavanje ograničenja proizvodnje i produženje sporazuma o smanjenom pumpanju “crnog zlata” do kraja sljedeće godine prihvatili su svi učesnici sastanka, osim Emirata.

Pregovori su trebali biti nastavljeni u ponedjeljak, no, izvori su objavili da je sastanak otkazan jer nije bilo napretka u dogovoru, te da nije zakazan novi datum.

Govoreći za CNBC u nedjelju, ministar energije UAE-a Suhai Al Mazrouei rekao je da je njegova zemlje “žrtvovala najviše, čineći da jedna trećina naše proizvodnje miruje dvije godine“.

“Ne možemo sklopiti novi dogovor pod istim uslovima. Imamo suvereno pravo pregovarati o tome“, dodao je.

Kraljevina poziva na ‘kompromis i racionalnost’
No, Saudijska Arabija je nametnula najveće smanjenje proizvodnje i pozvala na oprez zbog povećanja proizvodnje tokom pandemije, koja još traje, dok potražnja za naftom i ekonomski oporavci ostaju slabi, a ministar energetike kraljevine poziva na “kompromis i racionalnost“.

“U proteklih 14 mjeseci uloženi su veliki napori koji su dali fantastične rezultate i bila bi šteta ne zadržati ta postignuća… Neki kompromisi i neka racionalnost spasit će nas”, rekao je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman.

Plan OPEC+ o produženju dogovora o ograničenjima proizvodnje do decembra 2022. godine podržao je i Irak, navodeći da očekuje da do tada cijena nafte ostane na 70 dolara po barelu ili više.

Ostaje da se vidi da li će UAE nastaviti s tradicionalnom ulogom praćenja direktiva Rijada, ići će posegnuti za nezavisnijom politikom.

Iako su se Rijad i Abu Dhabi tokom godina slagali o brojnim pitanjima, njihovi su se nacionalni interesi uporedo s tim sve više razilazili.

UAE se pridružio saudijskom ratu protiv pobunjenika Husi u Jemenu, ali 2019. godine povukao je većinu svojih snaga iz te zemlje.

Blokada Katara, približavanje Izraelu
Zajedno s Bahreinom i Egiptom, Saudijska Arabija i UAE su 2017. godine Kataru nametnule blokadu.

Prema dogovoru koji je u januaru ove godine najavila Saudijska Arabija, bojkot je okončan, ali analitičari tvrde da je UAE manje sklon zakopavanju ratnih sjekira.

S druge strane, UAE je prošle godine normalizirao odnose s Izralom, ali Saudijska Arabija to nije učinila.

Zaljevske zemlje se, također, ne slažu oko restrikcija u vezi pandemije korona virusa.

Saudijska Arabija u nedjelju je zabranila sve letove u UAE, Etiopiju i Vijetnam, da bi se zaštitila od zaraznije delta varijante virusa.