Naslovnica Biznis Sve smo bliže crnom scenariju: Zašto Senad Salkić zaustavlja i dovodi u...

Sve smo bliže crnom scenariju: Zašto Senad Salkić zaustavlja i dovodi u kolaps projekat HE Blok 7?

Parlament Federacije BiH je prije pet mjeseci naložio Elektroprivredi BiH da nađe rješenje za zastoj u realizaciji projekta HE Blok 7. Odgovora još nema i dok sve stoji na istom mjestu, sve smo bliže crnom scenariju zbog kojeg energetska i ekonomska zajednica u Federaciji može imati nasagledive ekonomske, ali i političke štete
Već mjesecima javnost u BiH prati ekonomsku dramu oko izgradnje HE Blok 7, koji je najveći prioritet za energetsku stabilnost BiH i jedan od velikih i, po mišljenju struke, neophodnih projekata za daljnji ekonomski razvoj ove zemlje.

Posljednjih nekoliko mjeseci, po informacijama koje su dolazile u javnost, činilo se da je na pomolu rješenje ovoga problema, jer je unutar ekonomsko-političke zajednice u Federaciji BiH došlo do koncenzusa da se projekat, uprkos promijenjenim okolonostima vezanim sa povlačenje američkog General Electric mora nastaviti. Naprosto, štete za domaći energetski sektor, ali i finansijske posljedice po Elektroprivedu BiH i Vladu Federacije BiH, bile bi nesagledive.

Ako u to računamo i geostratešku štetu zbog bespotrebnog zaoštravanja odnosa sa prijateljskom Kinom, onda svakom razumnom postaje jasno da izgradnja HE Blok 7 nema alternative. Sve je to jasno.

Ali, u zemlji čuda zvana Bosna i Hercegovina, sve je moguće. Tako je moguće i da samo jedan čovjek zaustavi sve, pa i državni projekat nultog prioriteta.

U ovome slučaju taj čovjek se zove Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne projekte Elektoprivede BiH i šef projektnog tima ispred ove javne kompanije za projektat HE Blok 7.

Uprkos nalogu Parlamenta Federacije BiH, Vlade Federacije BiH i resornog ministra Nermina Džindića da se čim prije predloži opcija sa kojom će odblokirati zastoj u ovome projektu, Salkić već mjesecima opstruira svako rješenje.

Ako se zanemare sve moguće teorije zavjere, priča o dekarbonizaciji i problem sa zelenim pokretima i geostrateškim igrama oko ovoga projekta, ovdje se ne radi o tome.

Ovdje se radi o tome što u kritičnom momentu za daljnju budućnost ovoga projekta, ispred Elektroprivrede BiH projekat vode upitnih referenci za ovu vrstu projekata. To je Senad Salkić., koji je po struci ekonomista, iako je svakome ko iole išta zna o ovome jasno da bi na čelu ovoga tima morali biti vrhunski inžinjeri i tehnolozi.

A evo šta piše u njegovoj zvaničnoj i, obzirom na značaj funkcije koju obavlja, skromnoj biografiji:

Rođen je 1981. godine u Tuzli, gdje je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, te magistrirao i stekao zvanje doktora ekonomskih nauka. Od 2005. – 2015. godine zaposlen je u TE “Tuzla“ gdje je radio na različitim poslovima u ekonomskom sektoru. Educirao se na brojnim seminarima i kursevima i objavio veći broj naučnih i stručnih radova.

Upućeni tvrde da je njegovo karijerno napredovanje bilo više vezano uz dobre relacije sa Islamskom vjerskom zajednicom i reisom Kavazovićem, nego što su to bile njegove stručne reference, naročito u stručnom (tehničko-energetskom) pogledu.

Podsjećanja radi, Parlament Federacije BiH je vratio informaciju Elektroprivredi kao nejasnu i zatražio od Elektroprivrde da ponudi novo rješenje još prije pet mjeseci.

Nakon tih pet mjeseci Projektini tima za HE Blok 7 i sama Elektroprivreda BiH nisu nikom dostavili ništa. Čak je resorni ministar Džindić 24. septembra ove godine zatražio urganetno slanje odgovora od Elektroprivrede, davši im rok od 14 dana. Ali očito je da u Elektroprivredi BiH nema, neće ili ne zna niko to pismo da napiše.

I tu je stvar vrlo jasna, moguća su samo dva odgovora:

1. Raskid ugovora, uz pojašnjenje mogućih šteta po Elektroprivredu BiH i Vladu Federacije BiH.

2. Potpisivanje aneksa, uz prihvatanje izmjene opreme i gradnja HE Blok 7.

Zašto Senad Salkić čeka, to vjerovatno zna samo on. Ali, pošto javnost zna kako u BiH stvari funkcionišu kada su u pitanju ovakvi projekti, nije teško prepostaviti zašto je to tako.

I dok Salkić čeka, sve je izvjesnija mogućnost da Kineska banka otkaže Ugovor o kreditu, a zbog dvogodišnjeg kašnjenja aktivizacije kredita. Kranji rok da se problem riješi i da do toga ne dođe je 31. decembar 2021. godine.

Na potezu je Salikić, ali i čitava uprava Elektroprivrde BiH i Vlade Federacije.

Parlament čeka odgovor, ali i kineski partneri.

Za nadati se da ovo zna i vrh Radončićevog SBB-a, uz čiju podršku je Salkić dobio ovu funkciju.