Naslovnica Biznis U blokadi računi političkih stranaka, opština, sindikata

U blokadi računi političkih stranaka, opština, sindikata

​BANJALUKA, SARAJEVO – U najnovijem izvještaju Centralne banke BiH, koji prikazuje blokirane račune poslovnih subjekata, našle su se pojedine opštine, ali i političke stranke, kao i sindikalne organizacije.
Recimo, opština Bosansko Grahovo ima čak šest blokiranih računa otvorenih u jednoj banci, a u blokadi su i računi registovani na budžet opštine Breza te Opštinsko vijeće Cazin.

“Iskren da budem, ne znam da imamo blokirane račune. Možda su to računi otprije, ali ovi računi preko kojih mi radimo nisu blokirani. Sve normalno funkcioniše. To su vjerovatno neki računi odranije, nisam u toku da postoje”, rekao je za “Nezavisne novine” Uroš Đuran, načelnik opštine Bosansko Grahovo.

U izvještaju Centralne banke BiH, ažuriranom 1. septembra, našlo se i više stranaka koje imaju bar jedan blokiran račun.

U pitanju su, recimo, Demokratska obiteljska stranka, Nezavisna demokratska stranka Brčko, Srpska napredna stranka Banjaluka, Narodna radikalna stranka Republike Srpske, Liberalno-demokratska stranka BiH Sarajevo, Narodna bošnjačka stranka Sarajevo, Građanska demokratska stranka BiH itd.

I to je tek manji dio stranaka koje su se našle na ovoj listi, što nije iznenadio političke analitičare, jer, kako kažu, neke od onih koje imaju blokirane račune nisu ni mogle opstati.

“Kod nas već dugo nije javna tajna da je zapravo najunosniji posao bavljenje politikom. Pritom je jedan dobar dio ljudi shvatio da neke stvari na najbolji i najbezbolniji način može riješiti osnivanjem političke partije, tako da su one nicale kao pečurke poslije kiše. Međutim, neki od njih su kasnije shvatili koliko je teško opstati u tom svijetu u kojem vladaju moćne političke stranke, te su se dijelom gasile”, kaže za “Nezavisne novine” politička analitičarka Tanja Topić.

Na spisku blokiranih računa našla su se i brojna ostala pravna lica, kao što su, recimo, Sindikalna organizacija radnika Opštinske uprave Lopare, Sindikat tekstila kože, obuće i gume BiH Sarajevo, Sindikat metalaca BiH Sarajevo te Sindikat mašinovođa/strojovođa u FBiH, Podružnica Sarajevo.

Blokirane račune, bar po jedan, imaju i Crveni križ opštine Orašje, Opštinska organizacija Crvenog krsta Ugljevik, Opštinska organizacija Crvenog krsta Lopare i tako dalje.

Očekivano, blokirane račune imaju i brojne turističke agencije, što nikoga ne čudi u ovo pandemijsko vrijeme. Zanimljivo je da je na spisku i Turistička zajednica opštine Zavidovići, a društvo joj, između ostalih, pravi i Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona.

Bar po jedan račun u blokadi imaju i Udruženje poslodavaca ZDK, Udruženje poslodavaca Fojnica te Udruženje poslodavaca opštine Novi Travnik.

Našle su se na ovom spisku i neke zdravstvene ustanove, kao što su Kantonalna bolnica “Dr Safet Mujić” Mostar te Opšta bolnica Konjic.

Među poslovnim subjektima čiji su računi blokirani su brojna preduzeća, subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima, te razne agencije, zadruge i udruženja. Recimo, u dokumentu su, između ostalog, nabrojani i frizerski saloni, benzinske pumpe, apoteke, kafići, restorani.

U izvještaju o blokiranim računima u jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH, zaključno sa 1. septembrom, nalazila su se 99.433 računa. Čak 53.879 firmi imalo je bar jedan blokiran račun.

Podsjetimo, u prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankovni račun.