Naslovnica Top vijesti U ZGRADI RIJASETA IZBIH NEMA MJESTA ZA SVE: MUFTIJSTVO SARAJEVSKO PLAĆA KIRIJU...

U ZGRADI RIJASETA IZBIH NEMA MJESTA ZA SVE: MUFTIJSTVO SARAJEVSKO PLAĆA KIRIJU OPĆINI STARI GRAD

U maju 2022. na Kovačima je u prisustvu brojnih zvanica iz BiH, ali i cijeloga svijeta otvorena nova Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Objekat je izgrađen na vakufu Gazi Husrev-bega i raspolaže sa više od 5.000 metara kvadratnih prostora, odnosno desetinama kancelarija, amfiteatrom, salama za sastanke, ali i predivnim terasama sa pogledom na Baščaršiju.

Međutim, na 5.000 kvadrata nije se moglo naći mjesto za Muftijstvo sarajevsko koje je unajmili prostor u Općini Stari Grad. Naime, prostor koji se nalazi u najužoj starogradskoj jezgri, u skladu s misijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini služit će i kao mjesto susreta svih članova piše Crna-Hronika.

– U djelovanju Muftijstva sarajevskog primijetili smo da nam je teško organizovati sadržaje za koje smo sami odgovorni, zato smo početkom 2022. godine s načelnikom općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem razgovarali da nam dodijele neki prostor na ovoj općini. Postigli smo dogovor, uspjeli smo se organizovati, opremili smo i već imali prvu sjednicu u ovim prostorijama, izjavio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.r Prostor raspolaže s oko 170 m2, te se sastoji od kancelarija, divanhane i prostora za sastanke.
– Dugujem zahvalnost svim svojim saradnicima, načelniku Hadžibajriću, kao i svim donatorima koji su nam pomogli da ovo realiziramo, naglasio je muftija Grabus nakon čega je općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću uručio zahvalnicu za doprinos radu Muftijstva sarajevskog. Za doprinos radu Muftijstva sarajevskoj upućena je zahvalnica i sekretarki organa državne službe mr. Almi Destanović, koja nije bila u mogućnosti prisustvovati radno – svečanoj sjednici.

– Veoma mi je drago što smo pomogli da Muftijstvo sarajevsko dobije adekvatne prostorije kakve zaslužuje i riješi problem neadekvatnih prostorija. Ove koje su im sada na raspolaganju su zaista odlično uređene. Općina Stari Grad Sarajevo i u budućnosti će biti podrška Muftijstvu sarajevskom, kao i svim drugim značajnim projektima Islamske zajednice u BiH, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Nove prostorije Muftijstva sarajevskog nalaze se na adresi Trg fra Grge Martića. Prostor je multifunkcionalan i u budućnosti planiraju organizovati različite sadržaje, kako za mlade, žene, tako i druge sadržaje koji su važni za muftijstvo.