Naslovnica BiH Udruženje žrtava i svjedoka genocida poručilo Dodiku: Iza svake tvoje zapaljve retorike...

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poručilo Dodiku: Iza svake tvoje zapaljve retorike strada povratnik

“Našao se Dodik uvrijeđenim na pismo Premijera F BiH u kojem Premijer s pravom konstatuje činjenice koje nažalost ukazuju da se u RS – u radi o sistemskim napadima na povratnike.”

Iza svake Dodikove zapaljive retorike strada neko od povratnika.

Podaci kojima raspolaže Udruženje žrtava i svjedoka genocida govore upravo o tome:
“Od 1996. godine do 2022. godine na području Bosansko – Hercegovačkog entiteta Republika Srpska ubijeno je 13 povratnika (13-ta žrtva bio je Murat Badić, stradao prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu srušene džamije Ferhadija u Banjaluci), 22 povratnika su teško ranjena, preko 1.000 povratnika bili su žrtve fizičkog napada, dok je 3.500 povratnika pretrpjelo neku vrstu verbalnog napada, najčešće na nacionalnoj osnovi, oskrnavljeno je preko 300 vjerskih objekata.” naveli su u saopštenju iz Udruženja-

Kako navode to su podaci bazirani na osnovu iskaza 3.500 anketiranih povratnika, podataka policijskih agencija u BiH, te pravosudnih institucija (Sudovi i Tužiteljstva u BiH).

“Skoro pa niti jedan od navedenih napada nema sudski epilog, ubistva povratnika se uglavnom vode postupci protiv NN lica.
Činjenice su takve i potpuno provjerljive, ako se ovdje ne radi o sistemskim napadima onda neka Tužilaštva poduzmu konkretne mjere, a ne mjere protiv onih koji su napadnuti kao što je slučaj u Bratuncu.” navodi se u saopštenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je tvrdnja federalnog premijera Nermina Nikšića da se u Republici Srpskoj radi o “sistematskom teroriziranju povratnika” nakon novog incidenta u Gacku, “izmišljena da bi se podigle tenzije”.