Naslovnica Biznis VITEZIT PO TREĆI PUT PRODAT ISTOM KUPCU, NOVCA JOŠ NEMA…

VITEZIT PO TREĆI PUT PRODAT ISTOM KUPCU, NOVCA JOŠ NEMA…

Pitanje svih pitanja je da li Zvonko Zubak ima novac za kupovinu ili ponovo nastupa kao posrednik u ime neke grupacije. On negira da ima podršku HDZ-a iako je poznato čiji je Vitezit nezvanični „plijen“. Istina, imao je tokom rata Zubak dobre relacije i sa SDA, čijim je logističarima prodavao vojnu opremu

Zvonko Zubak, nekada moćni trgovac naoružanjem i vojnom opremom iz Hrvatske, po treći put za posljednjih 18 mjeseci iskazao je namjeru da kupi fabriku namjenske industrije Vitezit koja je u stečaju. Krajem avgusta dostavio je ponudu da ponovo bude kupac Vitezita za 10,8 miliona KM. Kao opravdanje je naveo probleme sa jednom ovdašnjom bankom u transferu novca. Devetog septembra Odbor povjerilaca ponudu prihvata, piše Žurnal.
Zubaku je dat rok od 15 dana nakon zvaničnog poziva Odbora povjerilaca upućenog 22. septembra, da uplati navedenu sumu. Kako ni Zubak ni stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović ne žele razgovarati za Žurnal, moramo se osloniti na naše izvore iz Vitezita, koji navode da ne bi bilo iznenađenje da je Zubak već tražio malu odgodu plaćanja ili nešto nižu cijenu!?

Podsjetimo, Zvonko Zubak, odnosno njegova firma „Winsley Defence Group“ koju je registrovao u Odžaku prvi put su „kupili“ Vitezit 1. februara 2021. Potom je osam mjeseci trajalo čekanje hoće li uplatiti 10,5 miliona KM. Nakon neizvršene obaveze, u oktobru je organizovana nova prodaja, na kojoj je kupac isti, onaj prethodno bezuspješni.
Žurnal je pisao kako je još 2016. godine firma iz Slovačke „Delta Defence“, tada najveći dioničar poznate francuske firme za proizvodnju opreme za streljiva „Manuhrin“, dostavila pismo namjere o ulaganju 6-8 miliona eura u zajedničku firmu koju su nazvali „Novi Vitezit“. Izabrali su Zvonka Zubaka kao osobu koja će ih povezati sa nadležnima u federalnoj vladi. On je zauzvrat tražio udjel u novoj firmi. Kada je odbijen, počinje „solirati“ sa namjerom da nakon kupnje, preproda Vitezit.
Pitanje svih pitanja je da li Zubak ima novac za kupovinu ili ponovo nastupa kao posrednik u ime neke grupacije. On negira da ima podršku HDZ-a iako je poznato da o sudbini, tačnije uništavanju ove tvornice odlučujuću ulogu ima HDZ BiH, čiji je Vitezit nezvanični „plijen“. Istina, imao je tokom rata Zubak dobre relacije i sa SDA, čijim je logističarima prodavao vojnu opremu, o čemu svjedoče priznanice iz tih vremena.
Naravno, u predizborno vrijeme lider HDZ-a Dragan Čović nije navodio Vitezit u okviru priče o „skrbi za pučanstvo“. Bivši, otpušteni radnici ove firme odavno su poslove pronašli u evropskim zemljama.