Naslovnica Globus Vlasnik farme mora usmrtiti 150.000 kokoški: “Ovo ne bih crnom đavolu poželio,...

Vlasnik farme mora usmrtiti 150.000 kokoški: “Ovo ne bih crnom đavolu poželio, očito nekome smetam”

Lukač farmu vodi već 30 godina, a zapošljava 80 radnika.

Marijan Lukač je vlasnik farme za proizvodnju i prodaju jaja u Hrvatskoj. 30 godina vodi farmu, a ima 80 zaposlenih. No, farma se našla u problemu nakon što je u jajima pronađena salmonela, pa će Lukač morati usmrtiti 150.000 svojih kokoški.

– Ovo ja ne bih crnom đavolu poželio, a ne bilo kome drugom. Šteta je ogromna. Ne znam što je gore, da li psihičko stanje kompletne moje porodice, mojih radnika. Svi proživljavaju ovo… – rekao je Lukač za RTL.
U posao su se uključile i njegove četiri kćerke. Kažu da su pazili na sve mjere, da je pogon izoliran iz naselja, da kokoške nisu u kavezu, da je provedena dezinfekcija, a da je perad tri puta cijepljena protiv salmonele.

– Imam sumnju na ispravnost svega ovoga i mislim da tu ima elemenata i kriminalnih radnji. Očigledno da nekome smetam i da mu je puno lakše bez mene. Ja se nadam da će se Uskok uključiti u ovo i da će to istjerati na čistinu – rekao je Lukač.

Štetu procjenjuje na više miliona kuna, no kako kaže porodica planira nastaviti na drugoj lokaciji gdje imaju kavezni uzgoj.