Naslovnica BiH Ahmetoviću šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja

Ahmetoviću šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja

Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja. Nepravosnažnom presudom Sud BiH naložio mu je i vraćanje 7.000 KM štete nastale počinjenjem krivičnog djela.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za Ahmetovića, a odbrana je zatražila da ga Sud oslobodi.

Ahmetovića optužnica tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu.

U optužnici se navodi da je Ahmetović potpisao ugovore o djelu da bi stvorio privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i drugi poslovi iz domena Ministarstva sigurnosti.

“Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu nego je nastavio da vozi ministra, iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač”, navodi se u optužnici.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću stjecanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.