Naslovnica BiH Ambasade SAD i UK, OSCE i Delegacija EU pružili podršku CIK-u BiH...

Ambasade SAD i UK, OSCE i Delegacija EU pružili podršku CIK-u BiH zbog ponovnog brojanja glasova

Ambasade SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacija EU u BiH i Misija OSCE-a u BiH pozdravljaju odluku Centralne izborne komisije BiH da se istraže vjerodostojni izvještaji o izbornim neregularnostima u trci za poziciju predsjednika Republike Srpske i da se brzo izvrši ponovno prebrojavanje glasova.

“U tome CIK BiH izvršava svoju odgovornost prema građanima BiH. Slobodni i pošteni izbori su temelj svake demokratije. Izborna prevara je direktan napad na tkivo demokratskog društva”, poručuju pomenute institucije, navodi se na Twitter profilu Ambasade SAD.
Dodaje se i sljedeće: “U potpunosti podržavamo CIK BiH i njihovo ovlaštenje da preduzmu sve dodatne mjere odgovornosti kako bi osigurali integritet i transparentnost izbora. Pozivamo sve strane da poštuju pravni proces kada CIK BiH završi ponovno brojanje”.

Podsjećamo, nakon dva masovna protesta opozicije u RS zbog sumnji u prevaru prilikom brojanja glasova na proteklim Općim izborima, CIK BiH donio je Naredbu o ponovnom brojanju glasačkih listića za poziciju predsjednika RS.

Nakon toga uslijedila je najava vodećeg u utrci za predsjednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika da će tužiti CIK BiH zbog odluke izvan pravno zadanog roka.

Međutim, pored gore navedenih međunarodnih institucija, CIK-u je podršku pružio i OHR, netom nakon odluke.