Marketing

Ako neki bh. lideri nastave putem podjela, dezintegracije, povlačenja iz centralnih institucija, postoje alati kojim će SAD morati kaziti takvo ponašanje, rekao je savjetnik američkog državnog sekretara.
Savjetnik u američkom Ministarstvu vanjskih poslova Derek Chollet je izjavio kako Sjedinjene Američke Države posvećuju veliku pažnju bosanskohercegovačkoj političkoj krizi i imaju alate koje može iskoristiti protiv nacionalističkih lidera koji izazivaju podjele u ratom zaplašenoj, multietničkoj balkanskoj zemlji koju pokušavaju rasparčati.

Za AP je rekao da ako neki lideri nastave putem podjela, dezintegracije, povlačenja iz centralnih institucija, postoje alati kojim će SAD morati kaziti takvo ponašanje te je pomenuo moguće sankcije.

“Naš apel liderima u Bosni i Hercegovini je da se uzdignu iznad svog vlastitog interesa i pokušaju imati na umu širi interes svog okruženja“, poručio je Chollet, prenosi Tanjug.

BiH nije prošla tačku bez povratka
Chollet, koji vrši funkciju savjetnika američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena, stigao je u Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak, na trodnevne sastanke s njenim najvišim političkim liderima u trenutku najgore političke krize u zemlji od kako je 1995. godine Dejtonskim mirovnim sporazumom, uz posredovanje SAD-a, okončano više od tri i po godine krvoprolića.

“Veoma smo zabrinuti. U Washingtonu se posvećuje velika pažnja situaciji ovdje, mnogo je zabrinutosti zbog putanje kojom se Bosna i Hercegovina kreće“, poručio je američki zvaničnik i dodao kako SAD i dalje vjeruju da Bosna i Hercegovina “nije prošla tačku bez povratka“.

“I dalje vjerujemo da postoji šansa da se sve ovo zaustavi, i to nije samo stav SAD, tu su naši partneri u Evropi.“

Rekao je da će biti potreban rad na jačanju bh. demokratskih institucija i usmjeravanju zemlje ka cilju konačnog pridruživanja Evropskoj uniji.

“Bit će mnogo teških odluka koje će se morati donijeti, ali SAD je posvećen da učini sve što može da spriječi da se desi najgore. I više od toga, da pokuša postići još bolji ishod vraćanjem Bosne i Hercegovine na put ka njenoj euroatlantskoj destinaciji”, rekao je Chollet.

Vrijeme je da se BiH okrene budućnosti
Chollet je nešto kasnije izjavio kako je na sastanku s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine poručio da je vrijeme da se ta država okrene budućnosti, prenosi Tanjug.

Na Twitteru je naveo kako je naglasio posvećenost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu, teritorijalnom integritetu i evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

“Pozvao sam na deeskalaciju, dijalog i funkcioniranje institucija na svim nivoima vlasti. Vrijeme je da se Bosna i Hercegovina okrene budućnosti“, napisao je Chollet.