Naslovnica BiH Dodik bijesan zbog sastanka u Briselu: BiH neće donijeti odluku o članstvu...

Dodik bijesan zbog sastanka u Briselu: BiH neće donijeti odluku o članstvu u NATO, RS na to neće nikada pristati

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je danas da nema nametnutog članstva u NATO, jer je RS pitana strana koja na tako nešto nikada neće pristati. Reagirao je na jučerašnji sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu.

“Danas je veoma jasno da nije dobrodošao ni kandidatski status u NATO koji muslimani-Bošnjaci pokušavaju da izlobiraju, a pogotovo nije moguće donijeti odluku da se BiH priključi tom savezu. To se neće desiti na legalan način”, poručio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše apel Denisa Bećirović NATO-u da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH, Dodik je u telefonskoj izjavi Srni iz Pariza naveo da je očigledno da je Denis Bećirović sklon raznim zloupotrebama, pa i pozicije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, jer on ne predstavlja BiH ni u jednom segementu, već je samo jedan među istima.

“Bećirović je ostrašćeni muslimanski, bošnjački lobista koji misli da je samo program koji on zagovara u interesu BiH i zato i pravi lažne kovanice da su skoro svi građani u BiH za NATO integracije, što je oobična laž”, naglasio je Dodik.

On je naveo da zvanične politike u BiH za pridruživanje NATO savezu nema, bez obzira što oni pokušavaju da zloupotrijebe neke ranije stvari.

Dodik je ponovio da RS neće glasati za tako nešto, niti će se izjašnjavati.

“Mi smo jasni u svom određenju i rekli smo da možemo da sarađujemo, a vidimo da i NATO zloupotrebljava procese saradnje tako da bi i to moglo da se zamrzne, odnosno da se prekine bilo kakva saradnja bez obzira na njihove prepotentne stavove”, naglasio je Dodik.

On je ustvrdio da je Bećirović u Briselu još jednom zloupotrijebio i iskoristio svoju poziciju, te da se bez razloga tamo busa da je nešto napravio, a kada se pročita šta je rekao generalni sekretar Alijanse Јens Stoltneberg vidi se da je jasno da to zavisi od zemlje i odluke koju ona donese.

“Ako je mislio na BiH, a vjerujem da jeste, BiH neće donijeti odluku o članstvu, niti će prihvatiti kandidaturu za članstvo u NATO”, poručio je Dodik.

Zatim je kazao da bi bilo krajnje vrijeme da se spuste tenzije u ovako složenoj i veoma rovitoj situaciji izazvanoj, kako je kazao, nametanjima odluka od Christiana Schmidta, što je dovelo do potpunog raskola u vladajućoj strukturi na nivou BiH, tako da je veoma suvišno Bećirovićevo junačenje i pokazivanje nekih lažnih mišića.

“Mogu da razumijem da je to njegov stav koji se tiče pozicije muslimana – Bošnjaka u BiH, pa čak dijelom i Hrvata, ali to nije stav RS. Bećirović bi trebalo da zna da se o vojnim pitanjima u Predsjedništvu odlučuje konsenzusom, a tog konsenzusa nema, niti se može postići. Kao neko ko je jednak među istima, jer su članovi Predsjedništva jednaki, Bećirović bi trebao da uvažava tu situaciju i da je dalje ne komplikuje. Ali, očigledno on je odlučio suprotno da uvijek nešto komplikuje i nameće”, naglasio je Dodik.

“NATO je bombardovao Srbe jednom i nikada nam više to ne treba. Mi ne možemo iz tog razloga da prihvatimo članstvo i mislim da je to pricipijelan i politički korektan stav, imajući u vidu da smo mi pitana struktura u BiH u vezi sa vojnim savezima”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je RS jasno rekla da je neutralnost prema bilo kojem vojnom savezu njen stav koji stalno zastupa.

“Ovo što radi Bećirović nije dobar posao ni za njegovu BiH. Mislim da ćemo, kad se vratim iz Pariza, morati da sjednemo i vidimo kako da redefinišemo rad komisija i bilo kojeg tijela koje sarađuje sa NATO. Ako oni misle da mogu da rade na osnovu lažnog predstavljanja Bećirovića i da se tako ponašaju, onda to govori o njihovoj aroganciji. Ali, našu saglasnost za to pitanje neće dobiti nikad”, zaključio je Dodik.