Naslovnica Visoko FKG Visoko: Škola koja pored kvalitetnog obrazovanja širi mir i dobro

FKG Visoko: Škola koja pored kvalitetnog obrazovanja širi mir i dobro

Zaista je teško na području ne samo Ze-do kantona nego i šire naći školu koja ima takvu istoriju te kvalitetno i priznato obrazovanje kao što to ima Franjevačka klasična gimnazija u Visokom.

Ova školska institucija djeluje već 142 godine, odnosno kada je prema istorijskim podacima, u augustu 1882. godine prva skupina učenika došla u Kreševo. Naredne godine se prebacuje u Guča Goru, da bi 1900. godine bila prebačena u Visoko, gdje već 122 uspješno radi i djeluje.

Kraj mjeseca aprila svake godine Franjevačka klasična gimnazija obilježava svoj Dan škole, pa je tako bilo i ove godine, a učenici su zajedno sa svojim profesorima pripremili prigodan program. Obilježavanje je započelo zanimljivom izložbom matematičkih eksperimenata u holu konvikta, koju su zajedno otvorili ravnatelj Gimnazije fra Stipo Alandžak i prof. matematike Aminah Delić Đuljić.

“Zahvalila bih se učenicima koji iz godine u godinu daju svoj doprinos i interes svemu ovome. Zajedno sa mojim kolegama profesorima sa Prirodno-matematičkog fakulteta – Odsjek za matematiku u Sarajevu organizovali smo jednu posjetu za đake, gdje smo dobili i ove eksperimente i eksponate. Zaista ima jako zanimljivih stvari za naše đake i to je prilika da oni i izvan učionice vide nešto što nije svakodnevno, a opet svakodnevno se koristi. Sretna sam što sve ovo prelazi u tradiciju”, rekla je Aminah Delić Đuljić.

Nakon izložbe, u samostanskoj crkvi je služena Sveta misa, a centralni događaj Dana škole je, kao i svake godine, bila priredba u sportskoj dvorani FKG-a. Brojne zvanice, prijatelji škole, učenici i građani Visokog, mogli su uživati u nastupu Zbora Franjevačke klasične gimnazije, zatim Vokalno-instrumentalnog sastava FKG-a kao i predstavi “O ljubavi i drugim nečistim silama” u izvedbi dramske sekcije ove škole.

“Dan škole je prigoda da se sjetimo naše veoma bogate i duge povijesti. Da se sjetimo svih onih velikih i mudrih ljudi, rekao bih vizionara koji su još davne 1882. godine započeli ovu predivnu priču u srcu BiH. I ne samo da su je započeli, nego su je kroz tu dugu povijest održavali živom, aktivnom, plodnom, iako političko-društveni uvjeti nisu uvijek išli na ruku ovoj našoj instituciji. U tu povijest spada evo i ova školska godina, jer se bližimo njenom kraju. Sve ono što smo planirali, uspješno smo i ostvarili. Mnogobrojna studijska putovanja, rad sa partner školama koji je uvijek donosio toliko radosti i novih obogaćujućih susreta, sudjelovanje na natjecanjima na raznim nivoima, samo je mali dio onoga što smo mi ove godine učinili. Želim govoriti i o budućnosti koja je pred nama. Uskoro nam slijedi i ispraćaj nove generacije maturanata. Njih je samo 11, ali to ne znači da je ova generacija manje važna od drugih generacija. Naprotiv, ova generacija je nastala i stasala u vrijeme kada je cijeli svijet proživljavao jednu od možda najvećih tragedija, koronu, te smo svim učenicima zahvalni što su sačuvali taj kontinuitet”, istakao je ravnatelj Alandžak.

On je izrazio želju da ova institucija u budućnosti bude mjesto koje će okupljati mlade ljude iz cijele BiH i šire, što je radila i prije 100 godine, mjesto koje će biti popraćeno dobrim obrazovanjem i odgojem.

“Želimo i da ovo bude mjesto u kojem će se vrednovati istinske vrednote, koje su danas nažalost pomalo zaboravljene – vrednote zajedništa, ljubavi, razumijevanje i na poseban način vrednota mira koja nam je svakim danom sve više i više ugrožena”, dodao je fra Stipo Alandžak te posebno naglasio da je Franjevačka klasična gimnazija visočka gimnazija i da suživot između ovoga grada i ove institucije nadilazi čak i pojedinačna sjećanja, jer on traje pune 124 godine.

Uime Vlade Ze-do kantona obilježavanju Dana škola prisustvovala je ministrica finansija Dženana Čišija, koja je kao Visočanka posebno vezana za ovu instituciju i njen značaj prije svega za Visoko, a onda i za Kanton.

“Franjevačka gimnazija je neraskidivi dio grada Visokog, ali i mnogo više od toga. Dio je bh. bića i duha utemeljenog na međunarodnom razumijevanju i toleranciji različitosti. Ona je dio velikog bogatstva koji još uvijek ne cijenimo dovoljno. Generacije učenika koje su izašle iz ove škole su dokaz da je ovo svetionik znanja ali i odgoja po moralnim mjerilima”, rekla je ministrica Čišija.

Gimnazija od svog osnivanja širi mir i dobro, pružajući mladim ljudima čestit odgoj i temeljito obrazovanje, a o tome je u svom obraćanju govorio i fra Vinko Sičaja, predstavnik provincije Bosne Srebrene.

“Osjećam ovu Franjevačku gimnaziju i zajednicu posebno svojom. Zadnjih 17 godina mi djelujemo u novim okolnostima, međutim i dalje se u našoj Gimnaziji nudi kvalitetno obrazovanje, a želim istaknuti da se u njoj nude vrednote koje dodatno izgrađuju čovjeka i osposobljavaju na mir i dobro, što je utemeljitelj našeg franjevačkog reda Sveti Franjo želio svim ljudima”, poručio je fra Vinko Sičaja.

Prisutnima su se obratili i Vinko Hrkać, predsjednik Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko, zatim Tonći Maleš ravnatelj Humanističke gimnazije u Zagrebu, koja je jedna od partner škola sa FKG-om, kao i sestra Željka Dramac, Provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije. Svi oni su uputili snažne poruke o značaju Franjevačke klasične gimnazije, o očuvanju njene istorije te izrazili iskrene čestitke povodom Dana škole.

Ono što slijedi za FKG u narednim sedmicama je svakako spomenuti ispraćaj maturanata, kao i 11. izdanje Ljetne škole, događaja koji svake godine okuplja sve veći broj zainteresovanih učenika sedmih, osmih i devetih razreda osnovnih škola iz svih gradova BiH. Njima se tokom Ljetne škole prezentuje rad FKG-a, sa željom da im školu približi i eventualno pomogne u odabiru nastavka školovanja. Prema riječima fra Stipe Alandžaka, iako je bilo planirano da javni poziv bude otvoren nekoliko mjeseci, u samo par dana popunjeni su svi kapaciteti, tako da je to još samo jedan od dokaza o zainteresovanosti mladih osoba da budu dio ove školske institucije.