Naslovnica Top vijesti DOM NARODA PS BIH ODBIO INICIJATIVU: EVO KO NE ŽELI DOBRO BH....

DOM NARODA PS BIH ODBIO INICIJATIVU: EVO KO NE ŽELI DOBRO BH. SPORTU

Dom Naroda PS BiH odbio je inicijativu Zlatka Miletića da se Olimpijskom Komitetu Bosne i Hercegovine dodijele sredstva od milion KM kako bi se finansirali vrhunski sportisti u Bosni i Hercegovini koji je pripremaju za OI 2024. godine u Parizu.

Finansiranja sporta dugo je tema u sportskoj javnosti, a ne postoji niti jedna osoba u javnom životu koja ne smatra da sportu u Bosni i Hercegovini treba finansijska pomoć.

S tim u vezi je delegat Zlatko Miletić, kojeg je podržalo više od 40 sportskih strukovnih saveza u Bosni i Hercegovini, uputio inicijativu da se za potrebe svih sportova, sportista i sportskih saveza uplati planiranih 600 hiljada KM, te dodatnih 400 hiljada KM iz budžetskih rezervi, ali je njegova inicijativa odbijena na petoj sjednici Doma naroda PS BiH.

Miletićevu inicijativu je razmatrala ustavnopravna komisija, koja je odbila inicijativu, iako razmatranje dvije od tri tačke nisu bile u njihovoj nadležnosti. U svakom slučaju, mišljenje ustavnopravne komisije nije obavezujuće za Dom naroda, ali je dio delegata, čini se, iskoristio mišljenje kako bi inicijativu odbio.

Od ukupno 15 prisutnih delegata, 6 je bilo ZA, 8 je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Zanimljivo je da su protiv bili u najvećem dijelu delegati iz srpskog i hrvatskog naroda.

“Mojom inicijativom su obuhvaćeni savezi, neki od kojih imaju sjedište van Sarajeva, poput Boćarskog saveza, ali mi se čini da ništa sa bosanskohercegovačkim predznakom ne može dobiti podršku. Očito je da je ovo pokitička odluka”, rekao je Miletić.

“Nakon što je navedena Inicijativa “propala” na sjednici DN PSBIH, a uvažavajući činjenicu da su pojedini zastupnici tvrdili da nadležna ministrica nije obaviještena o navedenim zahtjevima OK POK I SS BIH, ja sam odmah slijedeći dan aktom obavijestio nadležno ministarstvo o svemu vezanom za Inicijativu, uključujući i dostavu podrške Inicijativi 41 Sportskog saveza BiH radi eventualnog poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti” rekao je Miletić.

I dok naši sportisti iz dana u dan dokazuju da mogu napraviti vrhunske sportske rezultate, šanse za to su, bez adekvatnog finansiranja, znatno umanjene. Sportskoj javnosti, narednih šest mjeseci, jer će tada nova inicijativa moći biti podnesena, ostaje samo da se pita zbog čega gospoda političari ne žele adekvatno finansiranja bh. sporta i zašto im smetaju uspjesi bh. sportista.