Naslovnica Top vijesti Glibić na suđenju Novaliću i ostalima: Informacija bez podataka o nabavci respiratora

Glibić na suđenju Novaliću i ostalima: Informacija bez podataka o nabavci respiratora

Na suđenju premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim za spornu nabavku respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM, svjedok Mario Glibić potvrdio je da se u informaciji Federalnog štaba civilne zaštite, koju je dobio pred sjednicu vlade, nije spominjala nabavka respiratora.

Glibić je na poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine svjedočio 26. januara, a odbrani Jelke Milićević odobreno je da ga direktno ispita u vezi sa materijalima koje je dobio za sjednicu Vlade Federacije BiH.

On je rekao da je od koleginice koja ima pristup e-portalu vlade, mejlom dobio poziv za sjednicu i propratne materijale, uključujući informaciju Štaba o aktivnostima na suzbijanju pandemije u periodu od 23. marta do 3. aprila 2020. godine.

Branilac Milićevićeve, Senka Nožica, predočila mu je dio informacije koji se odnosi na nabavku medicinske opreme, a Glibić je potvrdio da se ne spominje nabavka respiratora.

Na pitanja odbrane Fadila Novalića, svjedok je rekao da on tu informaciju nije detaljno čitao, kao i da kao pomoćnik ministra finansija za trezor nije nadležan za rad Civilne zaštite i nabavku medicinske opreme.

Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića da li mu je poznato da je Tužilaštvu od generalnog sekretara vlade dostavljena informacija u kojoj se nalazi rečenica da su kupljeni respiratori, Glibić je rekao da nema ta saznanja.

U vezi sa spornim hard diskom koje je na prošlom ročištu Tužilaštvo namjeravalo da uloži kao dokaz, predsjedavajuća Sudskog vijeća DŽemila Begović je saopštila odluku Vijeća da se u spis ne mogu ulagati dokazi koji nisu prezentovani na suđenju.

Ranije je Tužilaštvo navelo da se na hard disku nalaze podaci sa telefona oduzetog od svjedoka Hasana Ganibegovića i da taj dokaz želi da uloži kao potvrdu autentičnosti poruka prezentovanih u sudnici.

Odbrane su prigovorile da im nije dostavljen taj hard disk, na kojem se nalazi ogroman broj informacija, prenosi Birn.

Begovićeva je pitala tužioca na koji način Vijeće može u masi informacija na hard disku vidjeti poruke koje su prezentovane kao dokaz, a on je odgovorio da je to namjeravao pojasniti pozivanjem stručnog lica.

Tužilac je naveo da se ne mogu izdvajati pojedinačni podaci sa diska te da su odbrane mogle ovaj dokaz pogledati u Tužilaštvu.

Tužilac je više puta naveo da Vijeće odbija ovaj dokaz, a sudija je ponavljala da ne odbija dokaz, već da ne prihvata one informacije koje nisu prezentovane u sudnici dodajući da joj nije jasno zbog čega te informacije Tužilaštvo nije kopiralo odbranama.

U skladu sa odlukom, sudija je prekinula izvođenje daljih dokaza koji se odnose na druge oduzete telefone i laptope.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Suđenje će biti nastavljeno 4. marta.