Naslovnica Biznis HLADAN TUŠ IZ ŠVEDSKE Veliki skok cijena u IKEA-i: Namještaj poskupio za...

HLADAN TUŠ IZ ŠVEDSKE Veliki skok cijena u IKEA-i: Namještaj poskupio za čak 50 posto, pojašnjeno i zašto

Nakon što su se kupci diljem Evrope požalili da su cijene nakon Božića naglo porasle, Ikea je rekla da više nije bila u stanju apsorbirati povećane troškove te da ih zbog toga prenosi na potrošače

Ikea je povećala cijenu svog namještaja do 50 posto, za što okrivljuje povećanje troškova u lancu opskrbe uzrokovano Covid-19, piše Guardian.
Nakon što su se kupci diljem Evrope požalili da su cijene nakon Božića naglo porasle, Ikea je rekla da više nije bila u stanju apsorbirati povećane troškove te da ih zbog toga prenosi na potrošače.

Glasnogovornik Ikee objavio je na Twitteru: ‘Nažalost, došlo je do značajnog povećanja troškova u cijelom opskrbnom lancu, uključujući sirovine, transport i logistiku. Kako to još uvijek traje, morali smo povećati cijene mnogih naših proizvoda.’

Ikea je potvrdila da je firma podigla cijene u više zemalja. Glasnogovornik je rekao: ‘Od početka pandemije, Ikea je uspjela apsorbirati značajno povećanje troškova u cijelom opskrbnom lancu, zadržavajući cijene što je moguće nižima i stabilnijima. Sada, kao i mnogi drugi trgovci, morali smo podići cijene kako bismo ublažili utjecaj na naše poslovanje.
Povećanje cijena varira, ali ostaje u skladu s onim što vidimo na globalnoj razini u Ikei, što je otprilike 9 posto prosječnog povećanja u različitim zemljama i asortimanima proizvoda. Pristupačnost ostaje u srcu našeg poslovanja, a naš fokus će uvijek biti na tome da nastavimo nuditi kvalitetan, održiv kućni namještaj po pristupačnoj cijeni.’

Ikea je ranije ove godine upozorila da će cijene rasti, pravdajući to uskim grlima u otpremi sirovina iz Azije u Europu.

Gotovo kompletna industrija namještaja pretrpjela je značajna kašnjenja, a internetski trgovac namještajem Made.com rekao je da su odgođene narudžbe dosegle vrijednost od 45 miliona funti. Za to krivi zatvaranje tvornica u Vijetnamu, zagušene luke i produženo vrijeme dostave.
Rast cijena u Ikei dio je općenitog rasta troškova života, nakon što je inflacija u Velikoj Britaniji u novembru dostigla 10-godišnji maksimum od 5,1 posto.

Visoki računi za energiju i sve veći porezi doveli su do toga da neki 2022. godinu već nazivaju ‘godinom stiskanja’.