Naslovnica Globus Hrvatska Koronavirus.hr daje krive informacije turistima: “Od 13. jula obavezne su maske”

Hrvatska Koronavirus.hr daje krive informacije turistima: “Od 13. jula obavezne su maske”

Šta se dešava?
SLUŽBENA vladina stranica o koronavirusu, koronavirus.hr, na engleskom jeziku turistima poručuje da su od 13. srpnja maske obavezne u zdravstvenim ustanovama, javnom prijevozu, u trgovinama, za zaposlenike u ugostiteljstvu koji se bave pripremom i serviranjem hrane i pića. Na stranici se također poručuje da od 10. srpnja svi organizatori okupljanja s više od 100 sudionika moraju ispunjavati posebne mjere.

Ako vam se čini da ste se vratili godinu unazad, to je zato što jeste.

Naime, vladina “službena stranica za pravodobne i točne informacije o koronavirusu” u izvještajima o korona-brojkama na engleskom jeziku objavljuje prastare informacije o mjerama, stare doslovno godinu dana.

“Pravodobne i točne informacije” po kojima turisti moraju nositi maske u dućanu
Tako će turist koji se pokuša informirati na “službenoj stranici vlade za pravodobne i točne informacije” dobiti informaciju da će morati nositi masku primjerice u dućanu, što u Hrvatskoj nije obavezno već pola godine.

Na kraju dnevnog izvještaja posjetiteljima koji govore engleski, stranica koronavirus.hr nudi da pogledaju najnoviju konferenciju za medija Stožera civilne zaštite. Kad kažemo najnoviju, mislimo na presicu Stožera od 30. srpnja prošle godine.

Stranica košta gotovo 600.000 kuna bez PDV-a. Direktor firme: Od Čakovca do Zagreba nemamo konkurencije
Stranicu koronavirus.hr 1. rujna prošle godine preuzela je firma LM Komunikacije i obrt LENS iz Čakovca. Za posao su dobili 560.000 kuna bez PDV-a, odnosno 700 tisuća kuna s PDV-om, nešto više nego što je bilo u ponudi.

“Mi smo mala tvrtka iz provincije, imamo godišnji promet do dva milijuna kuna, ali imamo stručne ljude i nudimo cjelokupnu uslugu na cijelom svom području, moglo bi se reći da do Zagreba nemamo konkurencije”, rekao je lani za Lider osnivač i direktor LM Komunikacija Nikola Budiša.

Beroš: Kontaktirali smo pružatelja usluga, nove mjere se nisu donosile!
Index je za komentar o informacijama koje se nude na stranici koronavirus.hr upitao ministra zdravstva Vilija Beriša i vladu.

“Stručne službe ministarstva kontaktirale su pružatelja IT usluga da vidimo o čemu se radi. Nove mjere se nisu donosile!”, rekao je Indexu Beroš.
Iz vlade su nam rekli kako su iz agencije koja održava stranicu rekli kako se radi o tehničkom problemu koji će u najkraćem roku biti saniran. Agencija odnosno tvrtka koja održava stranicu će se, dodaju iz vlade, oglasiti priopćenjem.

Što kažu iz firme koja održava stranicu
Naknadno je stiglo i priopćenje LM Komunikacija.

“Zbog tehničkih problema stranica koronavirus.hr je danas povukla stari tekst iz prošle godine na engleskom jeziku, dok na hrvatskom jeziku nije bilo spomenute greške. Upravo se radi na otklanjanju problema koji će ubrzo biti riješen te će se poraditi na sigurnosnoj mjeri koja će onemogućiti slične greške ubuduće”, stoji u priopćenju koje potpisuje direktor firme Nikola Budiša.

Dodatno su iz LM Komunikacija rekli kako je tekst uklonjen te da se trenutno radi na otklanjanju drugih mogućih problema.

“Provjeravamo i da nije došlo do eventualnih drugih problema. Tijekom dana će sve biti riješeno”, rekli su Indexu.

Prijašnjoj agenciji Beroševo ministarstvo bez natječaja dalo 1.1 mil. kn
Podsjetimo i da je prije LM komunikacija stranicu koronavirus.hr vodila agencija Media val kojoj je, kako je svojedobno otkrio Index, bez javnog natječaja Beroševo Ministarstvo zdravstva isplatilo 1.1 milijuna kuna.