Naslovnica Top vijesti Hrvatski mediji nabrojali Tegeltijine skandale i poručili: Dolazi nam Dodikov čovjek sa...

Hrvatski mediji nabrojali Tegeltijine skandale i poručili: Dolazi nam Dodikov čovjek sa crne liste

Tegeltija je bio, pišu hrvatski mediji, u savjetničkom timu predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika i slovio je za jednog od njegovih najbližih suradnika

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je jednoglasnu odluku da Milana Tegeltiju imenuje za novog konzula Bosne i Hercegovine u Rijeci.

Vijest o imenovanju Milana Tegeltije prenijeli su i hrvatski mediji, pažljivo navodeći brojne skandale u kojima je glavni akter bio upravo Tegeltija.

Jutarnji list je tako prenio da je Predsjedništvo BiH imenovalo za generalnog konzula te zemlje u Rijeci Milana Tegeltiju koji je pod američkim sankcijama zbog korupcije, a ranije je bio prisiljen zbog toga podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Generalni konzulat BiH u Rijeci formalno je otvoren još u augustu 2022. godine ali prvi generalni konzul imenovan je tek 29. februara ove godine.

Tegeltija je u objavi na društvenoj mreži X u nedjelju, 3. marta, potvrdio kako je upravo njemu povjerena ta dužnost, piše Jutarnji list.

Pojasnio je kako je to objavio kako bi odgovorio na brojna novinarska pitanja no neobično je to što je Tegeltija ubrzo tu objavu požurio izbrisati.

Tegeltija je bio u savjetničkom timu predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika i slovio je za jednog od njegovih najbližih suradnika otkako je u oktobru 2020. godine podnio ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a, tijela koje je zaduženo za imenovanje svih sudaca i tužitelja u BiH.

Tegeltija je na ostavku bio prisiljen nakon što su mediji objavili snimke na kojima on dogovara kako će jednom biznismenu pogodovati u pravosudnom sporu odnosno kako će utjecati na imenovanje jedne sutkinje iz Banje Luke.

Nakon podnošenja ostavke Dodik je odmah imenovao Tegeltiju za svog savjetnika za pravna pitanja no američke su ga vlasti u januaru 2022. uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina s obrazloženjem da je umiješan u “ozbiljnu korupciju”.

– Postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i za manipulaciju imenovanjima sudaca i u drugim javnim poslovima, navodi se u obrazloženju State Departmenta.

SAD su istodobno kada su sankcionirale Tegeltiju dodatne kaznene mjere uvele i njegovom šefu Dodiku, također ga označivši umiješanim u korupciju.

Prve sankcije Dodiku SAD su uvele još 2017. godine i to zbog ugrožavanja provedbe Daytonskog sporazuma.