Naslovnica Visoko IN MEMORIAM: Mirko Lečić (1948-2021)

IN MEMORIAM: Mirko Lečić (1948-2021)

U 74. godini života prestalo je da kuca srce Mirka Lečića, nekadašnjeg predsjednika Skupštine opštine Visoko. Mirko Lečić, sin Dušana i Mileve (Petrović) rođen je 06.03.1948. godine u Visokom. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Visokom, a Pravni fakultet na Univerzitetu u Sarajevu.
Po završetku školovanja zapošljava se u Opštinskom tužilaštvu u Visokom, gdje je, uz prekid tokom obavljanja dužnosti prvog čovjeka Visokog, radio do 1994. godine. Tokom radnog vijeka radio je i u Opštinskom tužilaštvu u Kaknju, Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a radni vijek završava kao tužilac u Državnom tužilaštvu BiH u Sarajevu.

Na dužnosti predsjednika Skupštine opštine Visoko bio je od aprila 1986. godine do aprila 1988. godine. U ovom periodu privredu Visokog karakteriše porast proizvodnje i gradnja novih pogona KTK, Veleprometa, Viteksa i Kovine. Otvoren je objekat Kulturno-sportskog centra “Mladost”. Velika pažnja poklanja se razvoju poljoprivrede. Izglasava se Samodoprinos za produktivno zapošljavanje i radi na rješavanju obezbjeđenja pitke vode za pojedine mjesne zajednice.

Također, bio je aktivan član DTV “Partizan” Visoko, gdje je postizao zapažene rezultate u disciplinama gimnastika i “partizanski višeboj”. Treba istaći da je jedan od članova DTV “Partizan” posebno zaslužnih za razvoj sporta u Visokom.

Sahrana Mirka Lečića biće obavljena na Gradskom groblju u Visokom u utorak, 24. augusta, u 13 sati.