Naslovnica Top vijesti Ivan Đikić otkrio detalje: Stiže novi lijek protiv koronavirusa, pokazuje se izvrsnim

Ivan Đikić otkrio detalje: Stiže novi lijek protiv koronavirusa, pokazuje se izvrsnim

Pfizer” će do kraja maja završiti prvu fazu kliničkih ispitivanja, a vjeruju da će prve antiviralne lijekove protiv Covida imati već do jeseni. Lijek su za sada nazvali PF-07321332 i u laboratorijskim uvjetima se pokazao izvrsnim u sprečavanju širenja virusa SARS-CoV-2, a vjeruju kako će i testiranja na ljudima u SAD-u i Belgiji do kraja godine biti jednako uspješna, prenosi 24sata.hr.

Riječ je o lijeku koji bi svjetlo dana mogao ugledati zahvaljujući timovima naučnika poput prof. dr. Ivana Đikića s frankfurtskog Goethe instituta, koji su pokušavali pronaći slabe tačke virusa.

– Njihov lijek se temelji na ciljanom djelovanju na enzime virusa, odnosno proteaze. Lijek sprečava razmnožavanje virusa i komplementaran je s cjepivima. To znači da ga možemo koristiti kod cijepljenih i necijepljenih ljudi, kao i kod svih koji će se u budućnosti zaraziti Covidom. Naime, cjepivo djeluje protiv ulaska virusa u stanice, a lijek djeluje na virus koji je već u stanicama – pojašnjava prof. Đikić ističući kako lijek vjerovatno nije sasvim djelotvoran sam za sebe, ali u kombinaciji s drugim lijekovima, naučnici će tokom vremena razviti nove pristupe koji će ga učiniti djelotvornijim.

– Vjerojatno ćemo ga koristiti u kombinaciji s lijekovima protiv drugog enzima koji se zove replikaza. Možemo to usporediti s HIV-om jer smo ga pobijedili na isti način. Trebalo je, doduše, 30 godina da smislimo koktel dva lijeka i njihova je kombinacija uklonila opasnost od razvoja AIDS-a – rekao je Đikić.

Iz “Pfizera” su najavili kako bi lijek mogao spriječiti razvoj težih oblika bolesti kod vakcinisanih ili poslužiti kao druga linija odbrane u slučaju pojave novih sojeva. Za sada je jedini učinkoviti način zaštite od bolesti vakcinisanje, ali su u “Pfizeru” na 60 zdravih ispitanika započeli klinička ispitivanja anticovid-tablete jer su ispitivanja na životinjama bila uspješna.

Ako rezultati ostanu obećavajući, prijeći će na nove faze ispitivanja na većem uzorku ispitanika, a čak je i britanski premijer Boris Johnson prošle sedmice najavio da Vlada pokreće posebne snage u otkrivanju lijekova kojima bi do jeseni Covid postao bolest koja se liječi kod kuće uz pomoć nekoliko tableta.

Na početku pandemije, ljekari su u bolnicama koristili remdesivir, lijek protiv ebole, ali se pokazalo da nema učinak u liječenju simptoma Covida.