Naslovnica Top vijesti Jedna osoba uhapšena u akciji u prihvatnom centru “Blažuj”

Jedna osoba uhapšena u akciji u prihvatnom centru “Blažuj”

SARAJEVO, 20. siječnja (FENA) – U prihvatnom centru za migrante u Blažuju večeras su izbili neredi, a prema neslužbenim informacijama sukobili su se migranti s djelatnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Foto FENA/Harun Muminović

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo tokom noći su izvršili pretres Privremenog prihvatnog centra “Blažuj”, u opštini Ilidža, te su uhapsili jednu osobu.

Pretresi su realizovani u okviru operativne akcije “Blažuj III”, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i uz naredbu Opštinskog suda u Sarajevu.

Akcija je izvedena s ciljem pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika i drugih predmeta koji mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra ili potiču iz izvršenja krivičnog djela. Pretresom je obuhvaćeno ukupno 496 osoba.

Muškarac, A.J. rođen 1998. godine u Alžiru, slobode je lišen zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, kod kojeg je pronađena jedna PVC kesa sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu. Osumnjičeni je predat u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Prilikom pretresa objekta, pronađena je torbica u kojoj se nalazilo 38 paketića sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu. Također, pronađeni su i oduzeti predmeti (drvene palice i sl.) koji mogu ugroziti sigurnost korisnika i uposlenika Centra, i biti iskorišteni za nanošenje tjelesnih povreda.