Naslovnica Top vijesti Kako je došlo do tužilačkog debakla? Glavni dokazi su iskazi inspektora koje...

Kako je došlo do tužilačkog debakla? Glavni dokazi su iskazi inspektora koje su krimosi na Skyju hvalili

Sudeći prema prvoj odluci Suda BiH, tužilac Sanjin Kulenović doživio je pravni debakl u akciji čiji je bio izvršni špic – Black tie 2.

Naime, od ukupno 23 uhapšenih, svega troje je dobilo mjeru pritvora od Suda BiH, dok je za brojne osumnjičene rečeno da tužilac nije uspio potkrijepiti ni osnov sumnje.

Među tih 20 koji su trenutno na slobodi, ima osoba čija bi se uloga u mreži narkokartela Tito i Dino trebala podrobnije istražiti i analizirati, ali ne na način kako je to učinio tužilac Kulenović.

Posebno se to odnosi na osobe koje su imale kriptovane Sky aplikacije u koje su dijelile značajne sume novce sumnjivog porijekla.

No, kada su u pitanju pripadnici FUP-a, posebno v.d. direktora Vahidin Munjić te Mustafa Selmanović, situacija je u najmanju ruku sumnjiva.

Ono što je posebno jučer šokiralo jeste da je Tužilaštvo BiH, u naredbi za hapšenje koja je proslijeđena Sudu BiH, Munjića i Selmanovića teretilo za pranje novca, organizirani kriminal… Dok je u kasnijem prijedlogu sve to izbačeno i ostavljena – zloupotreba položaja.

Pored toga, ni osumnjičenima ni njihovim advokatima nije bilo jasno zbog čega su FUP-ovci u ovom predmetu jer niko od njih nije imao Sky aplikaciju niti je u kontaktu sa ostalim osumnjičenicima. Zbog toga su i tražili da se njihovi predmeti izdvoje iz ovoga.

A, posebno je mračna i uznemirujuća priča o tome kako su se, prije svega, Munjić i Selmanović našli u ovom predmetu.

Dio odgovora već su dali Munjić, Selmanović i FUP-ovaca Emir Druškić.

Selmanović je kazao da je sve krenulo od trenutka kada ga je bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica pitao na čijoj je strani, a on odgovorio na strani istine i pravde.

Iako nije pojašnjavao kontekst, Selmanović je kazao da ga je Osmica pitao da li je davao uniforme Aljoši Čampari i Elmedinu Konakoviću, iz čega se može zaključiti da je Osmica pitao Selmanovića da li je uz njega i SDA ili uz Konakovića i Čamparu.

Munjić je također kazao da je bio pod ogromnim pritiskom kada su u pitanju trojica FUP-ovaca koji su 2016. godine pratili Edina Gačanina u Sarajevu, te je ispričao kako je došlo do toga da se sad nalazi u Sudu BiH.

No, prvo je potrebno razjasniti za šta se tačno sumnjiče Selmanović i Munjić.

Selmanović se sumnjiči da je trojici FUP-ovaca omogućio slobodne dane da prate Gačanina, a da je mogao i trebao znati da je on sigurnosno interesantna osoba.

Međutim, dokumenti OSA-e pokazuju da ni obavještajna agencija nije znala ko je Gačanin do 2019. godine.

Munjića se tereti da nije proveo interne istrege oko FUP-ovaca te da im je omogućio da nastave raditi u FUP-u tako što je za neke pozicije donio odluku da nisu više potrebne sigurnosne dozvole.

On je kazao da je o Gačaninu, donaciji opreme i svemu drugom saznao tek 2019. godine iz anonimne prijave te je otkrio, suprotno izjavama Tužilaštva BiH, da je interna istraga provedena – i da je njom rukovodila Marina Zović. Ovo je važno ime za nastavak priče.

Što se tiče trojice FUP-ovaca koji su pratili Gačanina, Munjić je kazao da je tek prošle godine, kada je imenovan za v.d. direktora, saznao da oni i dalje rade u FUP-u i to na poslovima gdje im je potrebna dozvola za pristup tajnim podacima. Tad je kaže nazvao tadašnjeg glavnog inspektora FUP-a Ibru Bešliju i pitao ga zašto oni tu još rade, ali nije dobio odgovor. Nakon toga je ih je prebacio na druge poslove.

Sad dolazimo do pozadine.

Tužilac Sanjin Kulenović prijatelj je člana VSTV-a Sanina Bogunića koji je u sukobu sa Čamparama, i prema nekim nezvaničnim informacijama, upravo je Bogunić učinio to da Kulenović postane državni tužilac.

Kulenović je također blizak prijatelj Nermina Šehovića, FUP-ovca koji je duboko kompromitiran u Sky prepiskama kriminalaca.

Raport je već objavljivao da su tipovi poput Elvisa Keljmendija i Aleksandra Nikolića Šehovića spominjali kao osobu s kojim su sjedili. U istom kontekstu spominju i Ibru Bešliju, koji je jako blizak operativac bivšeg direktora Osmana Mehmedagića Osmice koji je, poznato je, u politički motiviranom sukobu s NiP-om i ličnom sukobu s Čamparama.

Ovo su prepiseke krimosa o Bešliji i Šehoviću.

Isto tako, u nekoliko audioporuka krimosi spominju kako imaju dobre veze u SIPA-i i FUP-u (za vrijeme Vahidina Šahinpašića Šaje u SIPA-i i direktora Ensada Kormana u FUP-u).

Ovo je snimak koji je Raport objavio prije nekoliko mjeseci, na kojem se čuje Elvis Keljmendi.

Te veze su upravo Bešlija, Šehović, ali i Elvir Hubjer, također operativac blizak Osmici.

Sve njih – Šehovića, Bešliju, Hubjera novo rukovodstvo FUP-a na čelu sa Vahidinom Munjićem smjenjuje i oduzima im djelimično sigurnosne dozvole zbog teške kompromitacije u Sky aplikaciji gdje se kroz prepiske može zaključiti da su zapravo oni dio narkokartela Tito i Dino.

Dakle, Šehović, Bešlija i Hubjer imaju motiv za osvetu prema trenutnom rukovodstvu FUP-a.

To naravno nije smetalo tužiocu Kulenoviću, koji je već u sprezi sa Šehovićem i Bogunićem, koji svi skupa imaju isti interes kao i Osmica – poturiti kartel nekom drugom iako sve indicije govore da su zapravo njihovi oprativci sarađivali s Gačaninom i drugim kriminalnim osobama, uzme sve njih kao relevantne.

Tako se iz dokumenata Tužilaštva BiH vidi da je glavni dokaz za hapšenje Munjića, Selmanovića i trojice FUP-ovaca zapravo iskazi koji su dali Bešlija, Hubjer i Marina Zović – bliska Nerminu Šehoviću.

Problem za tužioca Kulenovića nastao je u trenutku kada mu je ponestalo strpljenja (ili ga nije htio imati) kako bi provjerio navode iz iskaza ovog trojica.

Da je Kulenović poslao upit FUP-u vidio bi da je napravljena interna istraga i da ju je provodila upravo Zović, koja se pod misterioznim okolnostima predomislila u cijelom ovom slučaju.

Pored toga, skandalozno je da uz ovako teške optužbe, tužilac Kulenović nije uspio prezentirati niti jedan materijalni dokaz. Iako nije obavezan da u ovoj fazi takve dokaze dijeli sa odbranama osumnjičenih, u najmanju ruku čudno je da nije imao dokaze ni iz ogromnog broja pretresa koje je proveo.