Naslovnica Magazin Laibach najavio 31. marta koncert u Kijevu: Vraćamo ‘Euroviziju’ u Ukrajinu

Laibach najavio 31. marta koncert u Kijevu: Vraćamo ‘Euroviziju’ u Ukrajinu

Najpoznatiji europski industrial bend Laibach najavio je poseban koncert u Kijevu, kao prva strana grupa koja će održati cijeli koncert u Kijevu od početka rata u februaru prošle godine, a sav prihod od koncerta bit će doniran u humanitarne svrhe.

“Dok se ostatak Europe priprema proslaviti svoju ideju slobode i solidarnosti 9. maja u Liverpoolu, Laibach vraća Euroviziju u Ukrajinu, gdje pripada i gdje se jedina istinita i realna vizija Europe odvija upravo sada”, objavili su iz benda na Facebooku.
Grupa će nastupiti u Bel Etage Music Hallu 31. marta, pod nazivom Koncert Euuovizija, što je glavni odgovor na činjenicu da se natjecanje za pjesmu Eurovizije, na kojem je 2022. pobijedila Ukrajina, ove godine održava u Liverpoolu.
Podsjetimo, ovaj bend je zasvirao i u glavnom gradu BiH više puta, ali jedan nastup Sarajlije posebno pamte – onaj u Narodnom pozorištu Sarajevo 1995. godine.

Datum ovog koncerta, poklopio se sa historijskim datumom, kada je u američkoj vojnoj bazi Right Peterson, u gradu Daytonu, u američkoj saveznoj državi Ohio parafiran Dejtonski mirovni sporazum.

Grupa je insisitrala da Sarajevo ne dobije humanitarni koncert, već nastup u pravom Laibachovom stilu.
Ulaznica je bila izuzetno tražena, pa je interesovanje bilo toliko da je bočni ulaz u Narodno pozorište bio provaljen, jer su ljudi koji nisu uspjeli nabaviti kartu na taj način pokušali prisustvovati koncertu.