Naslovnica Top vijesti Na području Visokog još dva miliona m2 površine očišćene od mina

Na području Visokog još dva miliona m2 površine očišćene od mina

Grad Visoko je zahvaljujući međunarodnoj organizaciji MAG (Mines Advisory Group) i Vladi SAD-a ušao u program deminiranja pod nazivom MSP „Vlajčići“ kojim je planirano čiščenje i reduciranje minirane površine od 2.173.562 m2. Površine koje će biti deminirane nalaze se u neposrednoj blizini naselja Zbilje, Plješevica, Prijeko, Čekrečije, Buci, Stuparići, Dvor, Slatina i Čifluk. U blizini područja koja se deminiraju nalazi se veliki broj djece školskog uzrasta koja mogu svakodnevno da dođu u kontakt sa rizičnom površinom a time i u opasnost od mina, a tu je i turistička destinacija Plješevica – Bosanska piramida Mjeseca.
Tim povodom je danas (srijeda 8.septembra 2021. godine) u naselju Čifluk , održana prezentacija urađenih poslova čiščenja i deminiranja sumnjive površine u projektnom zadatku MSP „Vlajčići“. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici MAG-a, BH MAC-a, ambasade SAD-a kao donatori navedenog projekta, te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić i predstavnici Službe civilne zaštite.
Prisutni predstavnici su pojasnili kako je na ovom lokalitetu preko 2 miliona metara kvadratnih sumnjive površine. Pronađeno je 317 mina, kao i 136 neeksplodiranih ubojitih sredstava, a preostalo je čišćenje još 42.000 m2 prostora. Iz MAG-a i američke ambasade su pohvalili i sjajnu saradnju koju su ostvarili sa Gradskom upravom Visoko.
Inače, na području Grada Visoko po procjeni BH MAC-a ima oko cca 11.000,000 m2 sumnjive površine, a realizacijom ovog projekta ta površina će biti manja za preko 2.000,000 m2 sumnjive površine.