Naslovnica BiH Nadležni ne znaju koliko se građana vakcinisalo izvan BiH, ali pozivaju da...

Nadležni ne znaju koliko se građana vakcinisalo izvan BiH, ali pozivaju da se jave svojim ljekarima

Nadležne institucije u BiH nemaju podatke o vakcinisanim građanima u Republici Srbiji.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić potvrdio je da će Ministarstvo uputiti poziv svim građanima koji su se vakcinisali u Srbiji da to prijave svojim ljekarima kako bi se, osim tačne evidencije, mogle planirati i buduće aktivnosti kada je riječ o imunizaciji stanovništva.
Podaci kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH, a koje dostavljaju entiteti i Brčko distrikt o provedenoj imunizaciji su nepotpuni i odnose se samo na građane koji su vakcinisani u BiH.

Nije zanemariv broj vakcinisanih bh. državljana u Srbiji, kako prvom dozom, tako i onih koji su primili i drugu dozu.

Svi planovi za dalju imunizaciju stanovništva u BiH temelje se na pretpostavljenim, odnosno na nepotpunim podacima jer se ne zna koliko je bh. građana primilo vakcinu u susjednoj državi. Jedan dio građana iskoristio je mogućnost i vakcinisao se u Hrvatskoj, ali ni ti podaci nisu dostupni.

Procjene su da je u Srbiji vakcinisano oko 50.000 građana BiH prvom dozom što nije zanemariv broj u ukupnoj populaciji u BiH. Može se reći da je većinom riječ o radnosposobnom stanovništvu koje u BiH na vakcinaciju neće doći na red još sigurno nekoliko mjeseci, a i to će ovisiti o dostupnim vakcinama.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav kazala je da se putem aplikacije ZZO KS koja je i napravljena za građane koji su se vakcinisali izvan BiH prijavio mali broj građana tako da nemaju potpune podatke i vrlo je teško govoriti o tačnom procentu procijepljenosti građana u KS.

Struka upozorava da se efekat imunizacije neće postići ukoliko se on radi sa malim količinama i u većem vremenskom periodu.