Naslovnica Top vijesti Nikšić nakon sastanka: Vlast ćemo praviti na principima. SDA nam je neprihvatljiva

Nikšić nakon sastanka: Vlast ćemo praviti na principima. SDA nam je neprihvatljiva

Nakon sastanka u Centrali SDP-a, lideri stranaka opozicije u FBiH održali su press, a prvi se obratio Nermin Nikšić koji je i sazvao sastanak.

On je novinarima prenio neke od zaključaka koji su doneseni na sastanku.

Objašnjenje OHR-a
“Tražimo hitno precizno objašnjene odluke visokog predstavnika kada je u pitanju Dom naroda. Saglasni smo da CIK ne dodjeljuje mandate dok ne dođemo do tumačenja odluke na šta se odnosi i šta znači”, rekao je Nikšić.

Kaže i da su se usaglasili da CIK što prije objavi preliminarne rezultate kako bi se onda moglo ući u proces ponovnog brojanja za sve nivoe. Razlog su dokazi o brojnim nepravilnostima.
“Insistiramo i na posebnom segmentu, a to je analiza nevažećih listića. To je neprirodno da je skoro pola miliona nevažećih”, rekao je Nikšić.
On je rekao da su stranke otvorene za formiranje većine te da će se već sutra formirati timovi za pregovore i pisanje principa i programskih ciljeva na kojima će većina raditi.

“Nastavljamo koordinaciju među partijama. Ovdje su partije koje su prešle izborni prag i parlamentarne su stranke”, naveo on.

Kaže da je u prethodnim danima bilo brojnih kontakata, ali da on nije direktno komunicirao s Draganom Čovićem.

“Razgovor se podrazumijeva i sa strankama koje su nezaobilazne. SDA nije neizbježna. HDZ je neizbježan na višim nivoima”, rekao on.

SDA nije prihvatljiva
Nikšić je dalje istakao da se vlast neće praviti matematički, nego na principima.

“Ko bude spreman na programska načela, rekao sam bez koga se ne može, a SDA nije prihvatljiva”.
Programski ciljevi bi trebali biti gotovi što prije, rekao je Nikšić.

“Gledat ćemo da što prije završimo. Nama je stalo da što prije završimo priču, znate kako rade SDA mešetari, već su krenuli pojedinačno razgovarati sa zastupnicima. Mi se s njima ne može takmičiti u tim logističkim stvarima”, naveo je on.