Naslovnica Top vijesti OSCE osudio prijetnje upućene novinarima u Visokom

OSCE osudio prijetnje upućene novinarima u Visokom

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija, Harlem Désir, i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Bruce G. Berton, danas su osudili prijetnje upućene novinarima u Bosni i Hercegovini.

Ranije tokom ovog mjeseca, glavni urednik informativnog programa javnog servisa (BHRT), Marko Radoja, primio je pismo koje je sadržalo prijeteće poruke, uključujući tu i prijetnje po njegov život.

Prema izvještajima medija, Adnan Jašarspahić, novinar FTV-a i vlasnik online portala Visoko.co.ba podnio je prijavu protiv dvije osobe povezane sa lokalnim visokim zvaničnikom, zbog prijetnji koje su mu te osobe uputile putem društvenih medija.

Osim toga, novinarka Milkica Milojević, iz dnevnih novina EuroBlic sa sjedištem u Banjaluci dobila je prijetnje upućene telefonom. Prema dostupnim informacijama, policija je pokrenula istragu u ovom slučaju i uhapsila osumnjičenog.

„Ove prijetnje upućene novinarima su neprihvatljive i kao takve moraju biti osuđene na najvišem nivou. Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju se više potruditi da medijskim radnicima pruže sigurnost u obavljanju njihovog posla“, izjavio je predstavnik Désir, izražavajući nadu da će svi slučajevi prijetnji biti predmet istražnog postupka i da će počinioci biti izvedeni pred lice pravde.

„Jasno je da od početka godine uočen porast broja prijetnji i incidenata čija su meta novinari, što predstavlja zabrinjavajući trend. Nadležni organi moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi stvorili okruženje neophodno za postojanje istinski slobodnih i nezavisnih medija, te kako bi se stalo u kraj zastrašivanju novinara. Neprihvatljivo je da se novinari u Bosni i Hercegovini suočavaju sa nasiljem i zastrašivanjem u ostvarivanju svog temeljnog prava na slobodu izražavanja, prava koje ima suštinski značaj za svako demokratsko društvo. Sve incidente je potrebno temeljno istražiti.“, izjavio je ambasador Berton.

„U interesu demokratskog razvoja zemlje, od ogromne je važnosti da novinari budu sigurni u svakom trenutku i da nekažnjavanje napada na njih ne postane uobičajena pojava“, izjavio je predstavnik Désir.

Predstavnik Désir je podsjetio države članice OSCE-a na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju odluku Ministarskog vijeća OSCE-a o sigurnosti novinara, usvojenu u Milanu u decembru prošle godine.