Naslovnica Top vijesti OVAKO IZGLEDA PRVA LINIJA ODBRANE KOD BOŠNJAKA – ministru sigurnosti potvrđena optužnica,...

OVAKO IZGLEDA PRVA LINIJA ODBRANE KOD BOŠNJAKA – ministru sigurnosti potvrđena optužnica, direktoru OSA-e istražuje se diploma, premijer Vlade FBiH redovan na ročištima / Dobro mi ikako!

Sud BiH je početkom ovog mjeseca potvrdio optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića. Prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, to znači da Cikotić ostaje bez pristupa tajnim podacima, no trenutno se odvija prava bh. sigurnosna sapunica.

Cikotić se tereti za zloupotrebu položaja kojom je budžet BiH oštetio za 9,7 miliona KM, a drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu.

Prema Zakonu o tajnim podacima, navodi se da su sigurnosne smetnje zbog kojih se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, između ostalog, i vođenje postupka zbog krivičnih djela za koja se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Da bi Cikotiću, nakon što je potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja, bio oduzet pristup tajnim podacima, potrebno je da šef Sektora za zaštitu tajnih podataka donese odluku kojom se aktuelnom ministru sigurnosti oduzima ta dozvola.

Da situacija bude interesantnija, šef Sektora za zaštitu tajnih podataka, dakle osoba koja treba zabraniti Cikotiću pristup tajnim podacima, je Mato Miletić, Cikotićev pomoćnik u Ministarstvu sigurnosti BiH.

U periodu potvrđivanja optužnice Selmi Cikotiću, Miletić je otišao na bolovanje, pa je tako Cikotiću pristup tajnim podacima ostao otvoren do daljnjeg.

Ovu, ali i druge situacije na našoj političkoj sceni komentarisao je na svom Twitter profilu i lider
Naroda i Pravde Elmedin Konaković.