Naslovnica BiH Podžić (ne)će biti smijenjen, SNSD-u to je način da se vrati u...

Podžić (ne)će biti smijenjen, SNSD-u to je način da se vrati u Parlament BiH

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić mogao bi biti smijenjen kada bi se opozicija u F BiH ponašala kao SDA koja je ignorisala njen zahtjev za smjenu ministra pravde Josipa Grubeše. Ovo je jučer izjavio zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH Damir Arnaut uz konstataciju da njegov glas Tegeltija ipak neće imati.
Očekuje se da slično urade i ostali predstavnici opozicije, s tim da Podžićeva sudbina ne mora isključivo ovisiti o glasanju, jer poslovničke procedure u Predstavničkom domu Parlamenta BiH matematički otvaraju mogućnost za smjenu ukoliko se svi koji su protiv smjene Podžića ne pojave na sjednici. Ukoliko bi HDZ, a nema razloga da ne zabiju prst u oko DF-u podržao Tegeltijin zahtjev Podžića samo može spasiti Predstavnički dom. U Domu naroda SDA je već ranije predala kontrolni paket SNSD-u i HDZ-u tako da bi u tom domu sasvim izvjesno Podžić bio smijenjen.

Da se to ipak neće desiti uvjeren je i zastupnik SDP-a Saša Magazinović koji smatra da je prijedlog smjene Podžića ustvari manevarski potez Tegeltije kako bi se SNSD vratio u Parlament BiH. Iako se racionalno ne može objasniti da su interesi RS-a odgađanjem vojne vježbe OS BiH i Vojske Srbije na Manjači bilo kako ugroženi, osim što Milorad Dodik neće moći uživati, blokada Parlamenta bi mogla biti bar na kratko prekinuta. U suprotnom Tegeltija bi se pokazao kao nezreo političar, mada ni sada ne izgleda puno drugačije.

Smiješno i jadno je da vjerovatno najlošiji predsjedavajući Vijeća ministara u BiH u Parlament šalje zahtjeve za smjenu ministara a da se ne bavi suštinskim problemima građana. Više zakona u parlamentarnu proceduru uputila je opozicija od Vijeća ministara BiH, pa bi bilo logično da se ne raspravlja samo o smjeni Podžića već o neradu Tegeltije. Da ne budemo u zabludi, SNSD se u Državni parlament ne želi vratiti zbog građana, njima će oni svojom politikom i fizički zatvoriti vrata EU jer ne žele jedinstven COVID pasoš. Uz to privrednicima za vratom visi poskupljenje struje pa treba pojačati galamu, a to se ipak najbolje radi iz Parlamenta BiH jer kada ne rade zastupnici i delegati su ipak daleko od medija.