Naslovnica Globus Poljska želi ukinuti zabranu pobačaja. Predsjednik će staviti veto na novi zakon?

Poljska želi ukinuti zabranu pobačaja. Predsjednik će staviti veto na novi zakon?

Poljski parlament uputio je četiri prijedloga zakona o liberalizaciji zakona o pobačaju posebnom dvostranačkom odboru na razmatranje, pokazali su rezultati glasanja, što je znak saradnje u vladajućoj koaliciji uprkos dubokim podjelama po tom pitanju.

“Obećali smo da ćemo se prestati svađati i održali smo riječ… Učinili smo to iz poštovanja prema demokratiji i zabrinutosti za trajnost koalicije. Sada ostavljamo sudbinu ovih zakona u rukama članova odbora”, napisao je predsjednik parlamenta Szymon Holownia na platformi X nakon glasanja.

Tri stranke predstavile četiri prijedloga zakona
Prava žena visoko su na dnevnom redu u Poljskoj koja je pod prethodnom nacionalističkom vladom uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja 2021., ugrađujući time konzervativne društvene vrijednosti u zakon za vrijeme svoje osmogodišnje vladavine.

Od pobjede na izborima, široka koalicija premijera Donalda Tuska s umjerenom ljevicom i desnicom ponovno je uspostavila javno financiranje in vitro oplodnje i glasala za promjenu pravila o pristupu hitnoj kontracepciji.

No pitanje pobačaja nastavlja izazivati podjele pa su tri koalicijske stranke predstavile četiri prijedloga zakona o tom pitanju – prema dva prijedloga dopustili bi se prekidi trudnoće bez ograničenja do 12. sedmice trudnoće, a jednim se predviđa ukidanje kazni za pobačaj.

Četvrti prijedlog zakona, koji je predložila demokršćanska stranka Treći put, predlaže pravo na pobačaj u slučajevima fetalnih abnormalnosti, vraćajući se na situaciju prije odluke Ustavnog suda iz 2020. kojom su takvi postupci zabranjeni.

Predsjednik bi mogao uložiti veto
Prema postojećem zakonu, pobačaj je legalan samo u slučaju silovanja, incesta ili opasnosti po zdravlje ili život žene.

O četiri prijedloga zakona sada će raspravljati posebno saborska komisija. Nije jasno koliko će se o tome raspravljati, ali neki zastupnici sugerišu da bi to moglo trajati i do izbora novog predsjednika iduće godine.

Očekuje se da će sadašnji predsjednik Andrzej Duda, konzervativni saveznik bivše vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), staviti veto na bilo kakve izmjene zakona o pobačaju.