Naslovnica Top vijesti PORODICA MEMIĆ VEĆ 8 GODINA TRAGA ZA ISTINOM I PRAVDOM

PORODICA MEMIĆ VEĆ 8 GODINA TRAGA ZA ISTINOM I PRAVDOM

Osam godina jedna porodica ne spava, tragajući za istinom.

8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, mladić od 22 godine, Dženan Memić koji je šetao sa svojom djevojkom napadnut je, a samo sedam dana kasnije je preminuo, 15. februara.

Za danas, s početkom u 15 sati, zakazano je okupljanje i polaganje cvijeća kod spomen-obilježja “Ranjeni kamen”, koje je porodica u znak sjećanja na Dženana, podigla na mjestu gdje se napad desio.

 

“Dragi naši… U četvrtak, 08.02.2024. godine, navršava se 8 godina od napada na našeg Dženana u Velikoj Aleji, na Ilidži.

Tim povodom, naša porodica i prijatelji, okupiti će se kod spomen obilježja “Ranjeni kamen”, koje smo u znak sjećanja na našeg Dženana, postavili na mjesto gdje se napad desio. Okupljanje je planirano u 15h, kada ćemo položiti cvijeće kod “Ranjenog kamena” i prisjetiti se našeg Dženana.

Svi koji imate želju biti sa nama, možete nam se pridružiti. Svima vam se još jednom zahvaljujemo na dosadašnjoj podršci, koja nam mnogo znači. Ljudi su mrtvi tek onda kada ih svi zaborave.
08.02.2024.g u 15h, Velika Aleja”, poručili su iz grupe Pravda za Dženana Memića.

Dženan Memić je ubijen u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji gdje je napadnut, bila je njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u julu 2023. godine izreklo je drugostepenu presudu u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića 2016. godine, kojom su optuženi Alisa Ramić i Hasan Dupovac, inače bivši načelnik Odjeljenja za saobraćajne istrage u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza.

Alisa Ramić je proglašena krivom zbog davanja lažnog iskaza, a Dupovac zbog zloupotrebe položaja.

Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića u Velikoj aleji u sarajevskom naselju Ilidža. Alisa Ramić i Hasan Dupovac su proglašeni krivima, dok su ostalo troje optuženih oslobođeni. Dupovac i Barić su policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela “Kristal” na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.