Naslovnica Sport Propao puč u Fudbalskom savezu Srbije

Propao puč u Fudbalskom savezu Srbije

Petak pred podne, 17. martovskog dana, obilježila je žestoka bitka oko Fudbalskog saveza Srbije. U posljednjem trenutku, kako saznaje Sport klub, spriječeno je samovoljno poništenje odluke Izvršnog odbora. Praktično – stopirano je nasilno preuzimanje vlasti na Terazijama 35.
Puč je „pukao“ u finalnoj verziji i to kad su režiseri bili skoro pred ciljem – otelotvorenom u otkazu generalnom sekretaru Jovanu Šurbatoviću! Informacija, servirana iz pojedinih cenatara moći izazvala je kontraefekat i signal protivničkoj strani da reaguje, navodi N1.

Na prvoj sjednici Izvršnog odbora FSS, pod vodstvom grupe okupljene oko Dragana Džajića, jednoglasno je usvojena odluka o izboru Jovana Šurbatovića za generalnog sekretara. Pojavile su se spekulacije da je prvi operativac srpske kuće fudbala ostao kao vršilac funkcije na kraće vreme, do nove godine, međutim, niko nije bio spreman da zvanično stane iza takve informacije. O Šurbatovićevom imenovanju, ipak, nije bilo dilema.

Odlazak generalnog sekretara u Ruandu, na Kongres FIFA, ostavio je prostor pojedinim interesnim grupama da posegnu za nečuvenim potezom. Među odlukama sa sjednice IO, objavljenim u „Fudbalu“ nije se našla i ona o postavljenju Jovana Šurbatovića. Praktično, prema službenom listu FSS, bez kojeg aktio IO nemaju pravnu valjanost, srpska kuća fudbala nije dobila generalnog sekretara. Pokušaj puča u ogoljenom vidu!

Režiseri su potom načinili i krucijalnu grešku – „pohvalili“ se pojedinim medijima da je Dragan Džajić smijenio Jovana Šurbatovića. I to mimo odluke IO, u čijoj nadležnosti se nalazi generalni sekretar.

Iako kilomentrima udaljen od Beograda, prvi operativac srpske kuće fudbala, brzo je reagovao i – naložio štampanje novog „Fudbala“. Pod istovjetnim brojem, zavedenim pod datumom 14. mart, uz prvu tačku o imenovanju Jovana Šurbatovića za generalnog sekretara FSS u narednom, četvorogodišnjem, mandatu!

Ostali dijelovi službenog lista, pet tačaka sa sednice u Staroj Pazovi, nisu ni taknuti. I sve uz potpis Dragana Džajića, predsjednika FSS.

Poslije skandala, nezapamćenog u modernoj historiji Fudbalskog saveza Srbije, nema – nazad. Rat zainteresovanih grupa, sakrivenih iza leđa i godina Dragana Džajića, polako se rasplamsava. A, pred generalnim sekretarom ostaje da dokuči ko mu od dojučerašnjih saradnika radi o glavi.

Ako je neko i sumnjao, događaji u poslednja tri dana, jasno kazuju – srpski fudbal, sa ovom grupom ljudi, neće daleko dogurati. Rat je tek počeo, navodi N1.