Naslovnica BiH Realni sektor dobija Radnički pokret: “Štitićemo sve i jednog radnika u BIH”

Realni sektor dobija Radnički pokret: “Štitićemo sve i jednog radnika u BIH”

Radnici iz realnog sektora u Bosni i Hercegovini konačno će dobitu svoje udruženje koje će se boriti za njihova prava i omogućiti im besplatnu pravnu pomoć na sudovima.

Riječ je o Radničkom pokretu iza koga stoji Dražan Pejaković, čovjek koji se već godinu i po dana za radnička prava bori na društvenim mrežama putem FB stranice “Crna lista poslodavaca”.
Novi projekat najavljen je bilbordima sa natpisom “Radnički pokret” koji su postavljeni u nekoliko gradova u BiH.

Uskoro planiraju i ulične akcije, a o svemu nam je više rekao sam Pejaković.

“Za godinu i po dana Crna lista poslodavaca Republike Srpske je postala medijski prostor za sve radnike u BiH. Obratili su nam se mnogi čija su prava kršena i koji su imali problem sa poslodavcima, a naš tim advokata ih je savjetovao i zastupao besplatno. Uvidjevši sve probleme sa kojima se susreću radnici prije svega relanog sektora odlučio sam se za pokretanje udruženje koje će štiti sve radnike BiH. Iako su nam prioritet radnici realnog sektora, mogu nam se obratiti i radnici javnog sektora koji nemaju sindikat ili im sindikat ne funkcioniše”, istakao je za BUKU Pejaković.

Naglašava da pored toga što su Zakoni o radu u oba entiteta prilično loši, odnosno imaju puno nedostataka i nedorečenosti, i njegova primjena je rijetka, skoro da je i nema.

A lista radničkih prava koja se krše je dugačka – neprijavljivanje radnika, dio plate se daje u kovertama, oduzimanje prava na godišnji odmor, prekovremeni rad se ne plaća, česti su i slučajevi narušavanje prava trudnica kao i mobbing. I prisutna je u svim branšama od ugostiteljstva, trgovina, preko građevinarstva, pa sve do bankarskog sektora i farmacije.

“Za ovih godinu i po dana uvidio sam i koliko radnike tišti to što i kada vide da im se prava krše nemaju se kome obratiti. To je takođe jedan od razloga zašto se udruženje i formira i ono što mogu poručiti jeste da neće biti problema oko zaštite sve i jednog radnika u BiH. Prvi korak u rješavanju problema je razgovor sa poslodavcima, a ukoliko to ne bude moguće udruženje će tražiti prava za svoje članove preko organa vlasti, sud, inspektorat, te drugima. Bitno je napomenuti da će članovi udruženja imati advokate koji će ih zastupati pro bono, a broj advokata će vremenom rasti”, pojašnjava naš sagovornik koji je svjestan da će sve ovo naprijed rečeno uspjeti u pravom smislu te riječi tek nakon edukacije radnika o njihovim pravima.

Stoga će nakon rješavanja formalno-pravnih stvari prvi korak Radničkog pokreta biti edukacija i ulične akcije: “Da bi se bilo šta moglo promjeniti potrebna je volja radnika, potrebno je radnike edukovati o njihovim pravima i potrebno je da se radnici udruže. Organizovaćemo ubrzo i ulične akcije, na njima ćemo takođe promovisati i naše prijedloge o izmjeni i dopuni zakona o radu, kao i ostalih zakona. Svi članovi će biti obaviješteni o pravcima rada udruženja, a sve u korist pravljenja boljeg demokratskog društva”.