Naslovnica Globus Ruski mediji tvrde da je ukrajinska vojska granatirala Donbas

Ruski mediji tvrde da je ukrajinska vojska granatirala Donbas

Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili su vladine snage iz Kijeva da koriste minobacače za napad na njihovu terotiriju, kršeći sporazume koji imaju za cilj okončanje sukoba, prenosi Rojters. Sa druge strane ukrajinska strana negira te optužbe.
Agencija se poziva na izveštaj koji je objavila novinska agencija RIA u kojem se tvrdi da predstavnici samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike optužuju ukrajinske snage za upotrebu minobacača, bacača granata i mitraljeza u četvrtak, prenosi Gardijan.

„Ispaljeno je oko 160 granata kalibra većeg od 12,7 mm“, prenosi Donjecka novinska agencija.

Kako je naveo predstavnik LNR, „oružane formacije Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći oružje koje, u skladu sa Minskim sporazumima, mora da bude povučeno“.

Prema njegovim rečima, od 3.30 po srednjoevropskom vremenu ukrajinska vojska je iz minobacača kalibra 120 i 82 mm, bacača granata i teških mitraljeza gađala naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjecki koja su pod kontrolom Luganska, prenosi Sputnjik.

Predstavništvo LNR je dodalo da teritorija republike u sredu nije granatirana. Kasnije je načelnik uprave Narodne milicije LNR Jan Leščenko izjavio da se situacija na kontakt liniji u Donbasu značajno pogoršala u poslednja 24 časa.

„U protekla 24 sata situacija na kontakt liniji značajno se pogoršala. Neprijatelj, po direktnom naređenju kijevskog vojno-političkog rukovodstva, pokušava da eskalira sukob… Pozivamo međunarodne posmatrače da zabeleže agresivna dejstva kijevskih snaga i preduzmu hitne mere za sprečavanje krvoprolića u Donbasu“, rekao je Leščenko u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije LNR.

Predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike naveo je da su jedinice Narodne milicije DNR uzvratile vatru na položaje ukrajinskih snaga koje su granatirale teritoriju republike.

„U cilju zaštite civilnog stanovništva, naši branioci bili su prinuđeni da uzvrate vatru kako bi suzbile paljbu protivnika. U toku je preciziranje informacija o civilnim žrtvama i oštećenjima civilnih infrastrukturnih objekata“, objasnio je predstavnik Narodne milicije.

Međutim, ukrajinska vlada negira ove optužbe.

“Uprkos činejnici da su naše pozicije gađane zabranjenim oružjem, uključujući artiteljiriju kalibra 122 mm, ukrajinske trupe nisu otvorile vatru kao odgovor”, rekao je portparol operacije ukrajinskih zajedničkih snaga za Rojters.

Ukrajina tvrdi da je pucano na njene trupe, ali da ona nije uzvratila. Dežurni službenik za štampu ukrajinskih operacija rekao je Rojtersu telefonom: “Uprkos činjenici da su naši položaji gađani zabranjenim oružjem, uključujući artiljeriju od 122 mm, ukrajinske trupe nisu otvorile vatru kao odgovor”, prenosi Gardijan.