Naslovnica Top vijesti Studenti ispaštaju: Pojedini političari drže po tri norme kao profesori na UNZE

Studenti ispaštaju: Pojedini političari drže po tri norme kao profesori na UNZE

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona kritikovala je ministra obrazovanja u Vladi ZDK i profesora na Zeničkom univerzitetu, Spahiju Kozlića.
Kako je istakla, nije rijedak slučaj da univerzitetski profesori preuzimaju političke obaveze dok istovremeno ostaju na fakultetima pri čemu, prema njenom mišljenju, ispaštaju studenti, a možda i politika.

“Također nije rijetkost da neki predaju i toliki broj predmeta da zazivaju sumnju u kvalitet nastave te da li uopće neko može biti stručnjak za toliko oblasti. Dva takva primjera na sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona problematizirala je Sanja Renić, zastupnica Naše stranke”, saopćeno je iz ove stranke.

Kantonalni ministar obrazovanja nije jedini univerzitetski profesor koji je aktivan u politici.
“Spahija Kozlić je profesor na Univerzitetu u Zenici, a istovremeno je i ministar obrazovanja u Vladi ZDK. Nezir Pivić profesor je na istom Univerzitetu, ali i zamjenik ministra pravde BiH. Ono što im studenti i pojedine kolege zamjeraju jeste da Pivić drži preko tri norme stalno uposlenih profesora na UNZE, a Kozlić predaje 11 predmeta.
Tražila sam od resornog ministarstva, kojem je Kozlić na čelu, te od Univerziteta u Zenici, informacije kojima se može utvrditi da li su pomenuta dvojica preopterećena normom, koliki broj predmeta mogu predavati te čime dokazuju kompetencije za sve oblasti koje predaju i, u konačnici, da li su u sukobu interesa. Krajnje je vrijeme da se praksa rada u ličnu korist a na štetu studenata zaustavi”, kaže Renić.