Naslovnica Biznis Telemach izgubio bitku protiv Mtela, Konkurencijsko vijeće BiH odbacilo sve žalbe

Telemach izgubio bitku protiv Mtela, Konkurencijsko vijeće BiH odbacilo sve žalbe

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici donijelo je niz odluka kojima su odbačeni zahjevi kompanije Telemach protiv Mtela, odnosno Telekoma Srbije, izvještava BiznisInfo.

Vijeće je odbilo zahtjeve da se pokrene preispitivanje Mtelovih akvizicija u BiH, odnosno kompanija Telrad net, Blicnet i Elta Kabel.
Riječ je o kompanijama koje je Mtel akvizirao prethodnih godina uz protivljenje Telemacha, te time praktično preuzeo kompletnu konkurenciju na prostoru Republike Srpske.

Osim toga, odbijen je i zahtjev Telemacha za utvrđivanje zloupotrebe dominantnog položaj Arena sportskih kanala u vezi s prenosom evropskih, međunarodnih te domaće fudbalske lige.

Arena, kao i Mtel, u vlasništvu su Telekoma Srbija, koji je u većinskom vlasništvu države Srbije. Ova grupacija ima najagresivniju regionalnu ekspanziju posljednih godina uz ogromne investicije.

S druge strane, Telemach je dio United grupe, čiji je većinski vasnik fond BC Partners sa sjedištem u Londonu. Dio ove grupcije su i televizije N1, Nova, kao i Sport klub. Ove dvije grupacije vode veliki regionalni sukob koji ima kako poslovnu, tako i političku pozadinu.