Naslovnica BiH U skoro svim općinama u KS ponovno se prebrojavaju glasovi: Stižu novi...

U skoro svim općinama u KS ponovno se prebrojavaju glasovi: Stižu novi zahtjevi

Kako N1 saznaje iz Općinskih izbornih komisija u Kantonu Sarajevo i to Centar, Novi Grad, Stari Grad, Ilidža, Vogošća ponovo se broje glasovi sa određenih biračkih mjesta po naredbi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.
Ovu informaciju za Općinu Stari Grad Sarajevo potvrdila nam je Nevzeta Mulalić, predsjednica tamošnje izborne komisije.

Kako nam je objasnila jučer su se ponovo brojali glasovi sa šest biračkih mjesta i to za pojedine nivoe vlasti. Razlog po kojem je CIK BiH naredio ponovno brojanje glasova je da broj glasova u glasačkim kutijama nije jednak ukupnom broju glasačkih listića.

Također, Mulalić je za N1 pojasnila da danas počinje ponovno brojanje na ukupno 11 biračkih mjesta sa područja ove općine i to jedno zbog pakovanja materijala, a ostalih 10 zbog objedinjavanja izbornih rezultata i brojanja glasačkih listića. Sa navedenih biračkih mjesta brojat će se također listići sa određenog nivoa vlasti.

Stižu i novi zahtjevi za dodatno brojanje glasova, do sada je pristiglo još njih 10 koji se obrađuju prvo u Centru za obradu podataka.

N1 saznaje da su navedeni razlozi isti ili slični i u drugim sarajevskim općinama u kojima se vrši prebrojavanje.

Maksida Pirić, portparolka CIK BiH da posmatrači moju biti obaviješteni za ponovno brojanje glasova i da se sve trenutno radi po naredbi CIK-a, a kada se izvrši objedinjavanje i potvrđivanje rezultata tek idu prigovori odnosno zahtjevi stranaka za ponovno brojanje.