Naslovnica Globus Vijeće Evrope izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima

Vijeće Evrope izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima

Vijeće Evrope izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima Dinku Gruhonjiću, Ani Lalić Hegediš, Vanji Đurić i Željku Veljkoviću.

Sigurnost novinara, platforma Vijeća Europe, objavila je upozorenje u kategoriji “napadi na fizičku sigurnost i integritet novinara” zbog više stotina prijetnji smrću putem društvenih mreža i elektronske pošte Gruhonjiću i Lalić Hegediš.

Kada je riječ o Dinku Gruhonjiću, dopisniku agencije Beta i predavaču na Sveučilištu u Novom Sadu, prijetnje dobiva otkako je 14. marta objavljen video koji je montiran tako da se stekne dojam da je na tribini Rebedu festivala u Dubrovniku izrazio zadovoljstvo što dijeli ime s ustaškim zločincem Dinkom Šakićem.

“Novinar strahuje za svoj život i za članove svoje porodice”, navodi platforma u priopćenju.

Lalić Hegediš, novinarka i izvršna direktorica Neovisnog društva novinara Srbije (NDNV) počela je dobivati uvrede i prijetnje seksualne prirode, nakon što je sudjelovala na panelu o nacionalizmu kada je rekla da za srpsku vlast građani Vojvodine “nisu dovoljno Srbi jer nisu nacionalisti i inzistiraju” na svojoj multikonfesionalnosti i multietničnosti”.

Jedan Novosađanin je 15. marta podnio kazenu prijavu protiv Lalić Hegediša i Gruhonjića zbog navodnog izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Platforma Sigurnost novinara podsjeća i da je Aleksandar Vulin, nekadašnji šef sigurnosne službe, izjavio da je “Gruhonjić ološ koji živi od mržnje prema Srbiji”, te da je Milenko Jovanov, visoki funkcioner Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije rekao da je “Gruhonjić hvalio da ga zovu Dinko kao Dinko Šakić“.

Na zidu Gruhonjićeve zgrade 21. marta osvanuo je grafit s natpisom “Dinko-Šakiću za vječni dom si spreman”, s potpisom “Srpska Vojvodina”, prenosi Beta.

U kategoriji “uznemiravanje i zastrašivanje novinara” objavljeno je upozorenje zbog prijetnji u online prostoru novinarki N1 Vanji Đurić i novinaru Nove S Željku Veljkoviću.

Prijetnje su počele nakon što su komentirali na društvenim mrežama djevojčicu koja je pjevala uoči košarkaških utakmica. Uz komentare političara iz vladajuće koalicije i desničarskih stranaka, dobili su i anonimne uvrede, prijetnje i zahtjeve da budu protjerani iz Srbije.

U saopćenju platforme navodi se da su novinare komentirali predsjednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, Vladimir Đukanović, političar, pravnik i voditelj, te osnivač Mi-Glasa iz naroda Branimir Nestorović i tabloidi poput Vijesti365, Informera, Alo, Srbin.Info.