Naslovnica BiH Vranić uputio oštar dopis Općoj bolnici: Odmah počnite s testiranjem; Iz bolnice...

Vranić uputio oštar dopis Općoj bolnici: Odmah počnite s testiranjem; Iz bolnice stigao odgovor: Možda srijeda ili četvrtak

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić poslao je jučer dopis Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u kojem je tražio da u ovoj zdravstvenoj ustanovi hitno počnu sa testiranjem uzoraka na Covid-19.

U dopisu u čijem je posjedu portal “Avaza” navodi se i da se iz Opće bolnice odmah očituju ukoliko nisu u mogućnosti početi s testiranjem na koronavirus.

– S obzirom da duže od šest mjeseci posjedujete PCR aparat za analizu uzoraka na Covid-19, da imate odjeljenje za mikrobiologiju s potrebnim kadrom, ovim dopisom vas upozoravam da ODMAH počnete s testiranjem uzoraka na Covid-19. Ukoliko niste u mogućnosti za istim, a da ste imali šest mjeseci da izvršite sve potrebno za obavljanje analize uzoraka na Covid-19 u vašoj ustanovi, bit ću prinuđen iskoristiti sve svoje zakonske mogućnosti i obavijestiti sva sredstva informisanja o ovom problemu – naveo je Vranić.
Kako je istakao, on ne bi “želio ovo shvatiti kao vid opstrukcije u radu i borbi protiv Covid-19”.

– Smatram da je Ministarstvo zdravstva KS, Vlada KS kao i Zavod zdravstvenog osiguranja KS učinilo i više nego što je bilo potrebno da vam se omogući urgentno svaka tražena finansijska, kadrovska i materijalna logistika. Molim vas odgovor ODMAH. U protivnom poduzet ću sve ingerencije ministra – konstatirao je Vranić.

Kontaktirali smo direktora Opće bolnice, prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića koji nam je rekao da je na odmoru od prije Nove godine, te da ga mijenja prim. dr. Elma Vukotić.

Ona nam je pojasnila zbog čega još u upotrebi nije ovaj PCR aparat.

– Mi smo ovaj aparat dobili od UNDP-a zajedno sa ostalim bolnicama u BiH, oni su donirali taj aprat. No, samo jedan je instalater u Jugoistočnoj Evropi, bili su u pitanju i problemi neki oko tendera da zbog tih tehničkih stvari još aparat nije stavljen u funkciju. No, iz BioMedice smo dobili informaciju i ubrzo bi aparat trebao biti instaliran, možda već u srijedu ili četvrtak – navela je prim. dr. Vukotić.

O svemu je obaviješten, dodala je ona, i ministar Vranić, te je upoznat s još jednim problemom.

– Imamo samo dva mikriobiologa, nemamo genetičara. No, ministar nam je obećao da će pomoći, pa makar i privremeno da zaposlimo genetičara. Dugo traje ova pandemija, imamo bolnicu u bolnici i problema s kadrom – kazala je prim. dr. Vukotić.