Naslovnica BiH Wizz Air napušta bazu u Sarajevu, ali evo ko bi ga mogao...

Wizz Air napušta bazu u Sarajevu, ali evo ko bi ga mogao zamijeniti: U toku su razgovori sa najvećom evropskom avio-kompanijom

Sarajevski aerodrom je u razgovorima sa Ryanairom i nekoliko drugih avio-prevoznika da zamijene Wizz Air, koji je najavio zatvaranje svoje baze u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od novembra.

U toku su razgovori sa najvećom evropskom avio-kompanijom nakon što je uprava aerodroma obaviještena da bi Wizz Air mogao otići nakon što je u augustu počeo obustavljati brojne rute za predstojeću zimu.

Sarajevski aerodrom je ranije opisao otvaranje Wizz Aira‘s bazu kao da je od “strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu”. Ostvaren je značajan dio saobraćaja aerodroma, dok su gotovo sve njegove rute bile neopsluživane od strane konkurencije, što je značajno poboljšalo njegovu povezanost.

Odlazak Wizz Aira rezultirat će gubitkom svih letova sarajevskog aerodroma za Belgiju, Holandiju, Francusku i Italiju, kao i cjelogodišnjih operacija za Švedsku, Dansku i Norvešku.

Sve destinacije kojima upravlja Wizz Air iz Sarajeva prvenstveno su vožene VFR saobraćajem (Viziting Friends and Family).