Naslovnica Magazin Zvonko Bogdan, muzičar i vinar – golubarstvo, najdraži hobi, donelo mu je...

Zvonko Bogdan, muzičar i vinar – golubarstvo, najdraži hobi, donelo mu je trofeje ali i mir

Zvonko Bogdan poznat je kao autor i interpretator izvorne narodne muzike

Somborac, a kasnije Subotičanin Zvonko Bogdan poznat je kao autor i interpretator izvorne narodne, a naročito tamburaške muzike sa prostora Panonske nizije. Njegov studijski album izdat povodom 50 godina legendarne pesme „Ej salaši“ jedno je od najtraženijih izdanja PGP RTS-a. Znate ga kao muzičara, proslavio se i u konjičkom sportu, a njegov najdraži hobi je golubarstvo, piše RTS.

U Subotici je golubarstvo veoma popularan i sport, ali i hobi, a prisutno je u tom gradu više od 150 godina.

Neki to rade iz razonode, a neki se bave ozbiljnim takmičenjima gde su potrebni golubovi pismonoše. Tu se subotički klub „Spartak“ istakao prethodnih godina, naročito prošle godine.

Jedan od članova koji se sa uspehom bavi golubarstvom je kantautor Zvonko Bogdan.

Prostorije na salašu na kojem se maestro bavi svojim ljubimcima, prepune su pehara. Sve je počelo kada je sa desetak godina, od kuma na poklon dobio dva goluba.

„Mene je fasciniralo što su ti golubovi bili vezani za kuću i što su oni bili opredeljeni samo za to da budu u svom gnezdu. Gde god ga odneseš, on se samo žuri kući i u svoje gnezdo. I to je mene privuklo zato što je to domaća vrsta glasnika i domaća vrsta životinja s kojima možeš da uživaš“, objašnjava Bogdan.

Prema njegovim rečima, golub ima besprekornu orijentaciju.

„Gde god ga pustiš na 100, 200, 300, 500, 800, 1.000 kilometara, on kruži i traži pravac da što prije dođe u svoj dom“, istakao je slavni pevač.

Ljubav prema golubovima traje od detinjstva

Golubovi su, kako kaže, bili ukras njegovog dvorišta i uspomena na detinjstvo. Kada je prestao da se bavi konjima posvetio se golubovima i već pet-šest godina ima sjajne rezultate.

Tragajući za najboljim uzgajivačnicama, Bogdan je još pre 55 godina posetio zemlju za koju kaže da živi od golubova pismonoša i da je postojbina najboljih takmičarskih primeraka.

„Rasadnik golubova pismonoša u svetu je Belgija. Belgijanci su prvi napravili od ovoga, ne samo biznis nego su zaštitili goluba pismonošu kao najvredniju vrstu golubova koja takmičenjem i treningom i puštanjem dobija klasu. Zato se ovde pravi stroga selekcija. Puštanje i takmičenje golubova pismonoša je da bi se dobila što bolja selekcija“, priča Zvonko Bogdan.

Pokazujući svoj najbolji par golubova pismonoša Bogdan navodi da je najbrži mladi mužjak koji se izlegao u septembru. „Najbolja golubica u našoj grupaciji je golub od godinu dana. Bila je dobra i na kratke i na srednje i na dugačke staze, znači do 600 kilometara“, rekao je ponosni vlasnik.

Golubove je najdalje slao u Nemačku, Italiju i u Grčku, što su razdaljine između 700 i 800 kilometara.

„Vrate se za desetak-jedanaest sati. Ekstra primerci, oni ne staju nigde, oni se žure svojim kućama, to je desetak-jedanaest sati u vazduhu. Znači mora biti i vreme dobro. Ako je loše vreme, golubovi staju i traže spasa“, objašnjava Bogdan.

Bogdan: Rojters je imao svoje golubove pismonoše za slanje vesti

Maestro otkriva koliko su golubovi pismonoše bili važni u početcima poznate britanske novinske agencije.

„Zapamtio sam da je Rojters od nastanka, pre 100 i više godina imao svoje golubove pismonoše u dvorištu, u svojoj organizaciji, koje su slali na periferije sa njima slali i dobijali vesti“, ukazao je Bogdan.

Ne razmišlja o tome do kada bi mogao da se bavi golbarstvom: „Ovo je za mene jedan mir koji mi je u ovim godinama jako potreban“.

Zahvaljujući tim bitnim trenucima spokoja, pesma Zvonka Bogdana kao i njegovi golubovi stizaće daleko, a trajaće i slušaće se dugo.

Nadamo se da ćemo dugo uživati u pesmama čuvenog kantautora, a za to Beograđani imaju priliku već 10. marta na velikom koncertu u MTS Dvorani.