Naslovnica Top vijesti Banjalučki odbornik nakon objave snimka povrede na radu: Užasnut sam. Iniciraću Posebnu...

Banjalučki odbornik nakon objave snimka povrede na radu: Užasnut sam. Iniciraću Posebnu sjednicu Skupštine o zaštiti prava radnika

Odbornik u Skupštini Grada Banjaluka Milko Grmuša izjavio je da je užasnut viješću o radniku koji je dobio otkaz nakon što se brutalno povrijedio na radu, te je najavio inicijativu za posebnom sjednicom Skupštine Grada Banjaluka.
On je rekao da je za ove dvije godine zaprimio čitav niz žalbi radnika i kod tog konkretnog poslodavca, ali i kod mnogih drugih. Institucije ne rade dobro svoj posao, evidentna je sprega dijela inspektora rada i drugih inspektora i nesavjesnih poslodavaca. Sudski postupci, s druge strane, predugo traju.
“Zato ću inicirati održavanje posebne sjednice Skupštine Grada na kojoj će se raspravljati o zaštiti radnih prava radnika u privatnom sektoru. Želim da pozovemo predstavnike radnika, poslodavaca, gradske i republičke inspekcije, kao i pravosuđa.Posebno važno, želim da pozovemo i žrtve ovog modernog robovlasništva. Potrebno je da se konačno skinu rukavice i ogole stvari, da se javnost uvjeri gdje to živimo. Nakon toga ćemo morati usvojiti konkretne mjere kako bi se konačno počelo ovo zlo zaustavljati” izjavio je Grmuša.

Podsjetimo, Banjalučanin Nino Katić je prije oko deset mjeseci povrijedio kičmu tokom radnog vremena u “Centrumu” u Banjaluci, a ovih je dana, dok je još na bolovanju, poštom obaviješten da mu niej produžen Ugovor koji je imao sa ovim poslodavcem.

Dražan Pejaković, administrator stranice “Crna lista poslodavaca RS” gdje je objavljen video-snimak u kojem se vidi pad Nine Katića, je i osnivač udruženja “Radnički pokret”, najavio je pravnu borbu.

“Poslodavac je tužen zbog povrede na radu, a biće angažovan i advokat zbog nezakonitog otkaza”, istakao je Pejaković.