Naslovnica Magazin Božo Vrećo pred Sarajlijama dokazao da je umjetnik svjetskog nivoa i kompleksnog,...

Božo Vrećo pred Sarajlijama dokazao da je umjetnik svjetskog nivoa i kompleksnog, originalnog izraza

Sedmočlani bend izašao je na scenu i započeo svirati u narastajućem ritmu, podižući atmosferu u prepunoj dvorani BKC-a.

Predvođeni električnim kontrabasom, međunarodni sastav benda čine još i bubnjar, basista, saksofonist, violinista, klavijaturist i gitarista. U nezaustavljivom krešendu na scenu izlazi Božo Vrećo, dočekan ovacijama. Visoki crni turban, čipkana crna atlet majica koja otkriva karakteristične tetovaže, crne čizme s visokim potpeticama i žarko crvena, duga svilena suknja – to je outfit koji je solista odabrao za izlazak na scenu pred sarajevsku publiku.
I odmah započinje sa svojim prepoznatljivim ‘whirlingom’ – vrtećim plesom u kojem se zvonasta suknja, poput derviške odore, podiže u lebdeći krug koji leprša oko plesača. To je Aladža, pjesma puna simbolike, kojom ova međunarodna zvijezda rodom iz Foče, započinje svoje koncerte. Sjajan je ovo i upečetljiv početak dugo očekivanog koncerta Bože Vreće, koji se u subotu 3. decembra 2022. održao u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.
Događaj zanimljiv i po tome da su se ulaznice rasprodale za samo sedam sati, ispunio je sva očekivanja publike, koja je od početka do kraja isijavala ljubav i oduševljenje. Sjajni Božo se svakim taktom trudio da nas uvjeri da je ljubav obostrana. Emocija je nešto što ovaj umjetnik širi oko sebe samom pojavom ali i svim onim što čini njegovu originalnu muzičku personu.
Karijera Bože Vreće, ovakvog kakvog ga danas poznajemo, traje desetak godina tokom kojih je narastao u vrhunskog i cjelovitog umjetnika čiji je izraz originalan i kompleksan. Obdaren nebeskim glasom, istančanim sluhom i osebujnim muzičkim interesima, Vrećo je kroz proteklim godine iz pjevača i performera evoluirao u prepoznatljivog autora. Sevdah je u njegovim pjesmama i dalje prisutan u tragovima, motivima, manirima i atmosferi, ali umjetnost ovog muzičara je prevazišla lokalnost.
Već druga pjesma izvedena na koncertu, fenomenalna Sahtijan, koju je 2016 snimio sa sarajevskim drum’n’bass producentom Billainom potvrđuje univerzalnost Božinog izraza. Nižu se pjesme čije razrade graniče sa jazzom, transom, a ostajući ipak jednom nogom na Balkanu kroz ritmove i strast. Na pola koncerta, umjetnik mijenja outfit, izlazeći na scenu u svilenoj haljini ciklama boje sa raskošnom krunom na glavi. S nepromijenjenom energijom i vokalom koji nije posustao ni u jednom jedinom tonu, zvijezda večeri doveo je koncert, nakon puna tri sata muzike, do euforičnog kraja.

Kada smo prije devet godina na portalu Radiosarajevo.ba objavili intervju sa Božom Vrećom, zaključili smo ga tada nadom da će umjetnik, u izgradnji karijere, izabrati teži sa puno prepreka i iskušenja, u kojem talenat i mnogo teškog rada rađaju savršenstvo.